Вагітним хочуть урізати виплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вагітним хочуть урізати виплати

3845
Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності пропонує здійснювати мінімальні виплати жінкам, які пропрацювали на новому місці роботи менше 180 календарних днів.
Як пише газета «Комерсант-Україна» в статті «Вагітність включили в схему», нині у фонді розробили законопроект, який обмежить допомогу розміром нарахувань на мінімальну зарплату (зараз зарплата 1102 грн.) у випадку, якщо жінка до відпустки по вагітності і пологах пропрацювала на новому місці роботи менше 180 календарних днів протягом останніх 12 місяців. Документ планують передати на розгляд Верховної ради до парламентських виборів.
Нагадаємо. що зараз виплата розраховується виходячи з реальної зарплати, що активізувало шахрайства з метою отримання підвищеної допомоги. З початку року кількість таких фактів збільшилася на 4%, сказали у фонді. Витрати на виплату допомоги по вагітності та пологах збільшилися на 15,1%, тоді як народжуваність зросла на 6,8%.
Схема полягає в тому, що роботодавець наймає жінку приблизно за місяць до відпустки по вагітності та пологах і нараховує їй підвищену зарплату, що дозволяє їй пізніше отримати з фонду значні обсяги матеріальної допомоги.
«Враховуючи, що роботодавець може встановити співробітникам максимальну зарплату в 18,5 тис. грн., то за 126 днів відпустки по вагітності та пологах сума допомоги перевищить 78 тис. грн.», - зазначає в.о. директора виконавчої дирекції фонду Тамара Нагорна. Начальник відділу соцвиплат фонду Ганна Харченко додає, що з такої зарплати їх фонд отримає внесок у розмірі 450 грн. за місяць, тоді як щоденний розмір допомоги (виплат в період відпустки) складе 620 грн., тобто 18,6-19,22 тис. грн. за місяць. У фонді зазначають, що кількість виплат по високих зарплатах зросла поки лише на 1%.
«З точки зору справедливості недобре пропрацювати місяць, отримати більшу зарплату і піти в декрет з великою виплатою, але, з іншого боку, їхнє завдання отримати хоч щось від держави зрозуміле», - вважає заввідділом соцполітики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Піщуліна.
Схеми застосовуються і в інших сферах. «Можна пропрацювати на заводі 40 років і отримувати мінімальну пенсію, а є пройдисвіти, які за три роки до виходу на пенсію влаштовуються на держслужбу і потім отримують максимальні виплати», - пояснює Піщуліна.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас