Аналіз ринку елітної житлової нерухомості Києва - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналіз ринку елітної житлової нерухомості Києва - ЗМІ

Нерухомість
1331
"Практика продажів елітного житла показує, що на ринку все більш затребуваною стає розстрочка платежу, яка активно надається забудовниками. Купівля дорогої квартири в розстрочку буває більш доцільною і вигідною для клієнта, ніж виведення для цього коштів, наприклад з бізнесу. В той же час іпотека на ринку елітного житла Києва мало поширена: частка таких угод рідко перевищує 5% від загальної кількості. Варто відзначити, що іпотека є поширеним інструментом купівлі на ринках елітної житлової нерухомості Європи, де ставка за кредитом становить 2-3%", розповідає старший консультант Департаменту професійних послуг та інвестицій Knight Frank Kyiv Алла Куценко.
Попит
Активність покупців у квітні-травні залишалася стабільною. У червні 2012 р. активність у сегменті різко знизилася внаслідок проведення чемпіонату ЄВРО-2012 і періоду відпусток, що почався раніше.
У II кварталі 2012 р. були найбільш затребувані елітні квартири площею до 150 м2 (61% від загального обсягу запитів). Частка запитів на купівлю квартир більше 250 м2 склала 4%.
При виборі нерухомості пріоритети покупців незмінні: найбільшим попитом користуються квартири з хорошими видовими характеристиками, вдалим місцем розташування, високою якістю будівництва, функціональним плануванням.
Новою тенденцією з початку року стало збільшення кількості угод з розстрочкою платежу. На первинному ринку девелопери все частіше надають клієнтам розстрочку на рік і більше, а також додаткові приховані знижки у вигляді різних бонусів (місця на паркуванні тощо). В цілому ж практично всі девелопери в даний час роблять ставку на індивідуальний підхід до клієнта, відзначаючи, що готові розглядати зустрічні пропозиції та обговорювати умови здійснення угоди відповідно до потреб і можливостей кожного покупця окремо.
"З ринку поступово йдуть найбільш ліквідні квартири - з хорошими видовими характеристиками, зручним плануванням, розташовані в центральній частині Києва. При цьому поповнення ринку новими елітними новобудовами йде поки дуже повільно. "Застояні" об'єкти пропонуються з дисконтом, іноді доходить до 20 -25% від вартості квартири. На жаль, слід відзначити відсутність "креативу" при продажу елітних апартаментів - дисконт залишається одним з найбільш поширених маркетингових інструментів", продовжує директор Департаменту професійних послуг та інвестицій Knight Frank Kyiv Ярослава Чапко.
Комерційні умови
У II кварталі 2012 р. середня ціна пропозиції на первинному ринку елітної нерухомості склала $6877 за м2 (-6,5% до рівня попереднього кварталу). Зниження середньої ціни в сегменті пов'язане з відкриттям продажів в житловому комплексі Zverinetskiy, де квартири пропонуються за ціною від $2 500 за м2.
З початку року вплив на зниження цін також мала зміна складу вибірки: продажі найбільш ліквідних квартир в зданих новобудовах за найменшою ціною. Пряме зниження цін відзначалося лише в окремих об'єктах, зокрема "Residence M27" і "Клубному домі на Мічуріна".
Аналіз продажів в елітному сегменті показує, що обсяг угод із квартирами вартістю до $1 млн з початку 2012 р. виріс на 4%, в порівнянні з аналогічним періодом 2011 р. Такі квартири для багатьох клієнтів є основним способом збереження грошей, крім того, девелопери надають знижки до 10-15%, що також стимулює клієнтів до укладення угоди.
Ціни в сегменті елітних квартир вартістю понад $1,5 млн змінилися за час кризи незначно, при цьому обсяг нового будівництва скоротився. Станом на II квартал 2012 р. вибір таких квартир обмежений: поступово йдуть з ринку квартири з хорошими видовими характеристиками, ліквідними метражами і вдалим плануванням. Разом з тим відзначається зниження попиту на нерухомість вартістю понад $2 млн.
Прогноз
Пропозиція на ринку елітної житлової нерухомості в поточному році продовжить поповнюватися цікавими проектами. Очікується початок продажів в житлових комплексах H-Tower, PecherSKY і II черги будинку на вулиці Грушевського, 9а, що розширить можливості вибору для потенційних покупців.
Ми очікуємо, що в другому півріччі 2012 року купівельний попит на елітну житлову нерухомість залишиться стабільним. А активність покупців, у першу чергу, буде пов'язана з розширенням пропозиції в сегменті за рахунок відкриття продажів в нових житлових комплексах.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас