Не встигли ми підписати договір ЗВТ СНД, як Росія вводить торгові обмеження - Азаров — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не встигли ми підписати договір ЗВТ СНД, як Росія вводить торгові обмеження - Азаров

6510
Прем'єр-міністр України Микола Азаров відзначає, що першим кроком Російської Федерації після ратифікації Україною Договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД стало введення обмежень у торгівлі з Україною, зокрема, стягування утилізаційного збору на автомобілі, що імпортуються з України.
На цьому питанні він акцентував увагу під час зустрічі з головою колегії Євразійської економічної комісії Віктором Христенком в понеділок, 10 вересня, в Києві. "Не встигли ми, так би мовити, порадіти, такому серйозному і важливому документу (Договір ЗВТ СНД), як російський уряд ухвалив постанову і встановив так званий утилізаційний збір", - сказав М.Азаров.
При цьому він зазначив, що такі дії Росії змушують Україну до аналогічних дій. РФ з 1 вересня ввела утилізаційний збір на імпортні автомобілі, зробивши виняток для продукції країн Митного союзу.
Збір був введений з метою захистити російський автопром в умовах різкого зниження мит після вступу РФ до СОТ.
В уряді України вважають, що введення утилізаційного збору не узгоджується з нормами Договору про Зону вільної торгівлі СНД і суперечить Договору Євразійської комісії. За оцінкою експертів, дія утилізаційного збору може зробити українські автомобілі в РФ на 10-12% дорожчими.
Довідка. 18 жовтня 2011 р. в Санкт-Петербурзі прем'єр-міністри країн СНД підписали Договір про створення зони вільної торгівлі. Документ підписали голови урядів Росії, України, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Таджикистану, Молдови та Киргизії. Договір не підписали Азербайджан, Туркменістан і Узбекистан. Разом з тим було заявлено, що ці країни планують приєднатися до нього.
30 липня 2012 року Верховна Рада ратифікувала цей договір. Україна стала третьою, після Росії і Білорусі, країною, яка ратифікувала документ. 9 серпня Президент Віктор Янукович підписав Закон "Про ратифікацію Договору про зону вільної торгівлі".
28 серпня міністр з торгівлі Євразійської економічної комісії Андрій Слєпньов заявив, що Договір про зону вільної торгівлі СНД набуде чинності 23 вересня.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас