Як йшли іноземні банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як йшли іноземні банки

18554
Моя добра знайома взяла кредит у шведському SEB Bank - банку з іноземним капіталом. Там же розмістила депозит. Як же вона була здивована, коли з'ясувалося, що її банк тепер належить якомусь українському бізнесменові.
"Я спеціально брала кредит і відкривала депозит в іноземному банку, тому що мені набридло хамське ставлення і черги в наших вітчизняних установах", - переживає вона і відзначає перші зміни в бік погіршення: на електронну пошту перестала приходити інформація про зміни в банку.
На її місці опинилися тисячі українців. П'ять-сім років тому вони вибирали іноземні банки, вважаючи, що вони більш надійні і комфортні. А тепер їх обслуговують в українських або російських кредитних установах.
Золота лихоманка
Низькі рівень життя і доходів не дозволяють українцям купувати предмети навіть першої необхідності. Близько 35% громадян України взагалі живуть у злиднях (дані CIA The World Factbook за 2009 рік). Саме тому в нашій країні таким успіхом користуються кредити, особливо дорогі споживчі.
Банкіри роздали вже 185 млрд грн фізособам кредитів, повідомляє НБУ. При цьому ставки за кредитами зашкалюють. Якщо в Європі банки позичають гроші на купівлю житла під 2-4%, в Україні беруть в п'ять-десять разів більше - близько 20%.
Космічні ставки за кредитами в Україні стали магнітом для іноземних банків. Де ще заробиш так багато за такий короткий термін? Тому після "Помаранчевої революції" і приходу до влади прозахідного Віктора Ющенка, іноземні інвестори рвонули в нашу країну.
Першою стала шведська фінансова група SEB. На початку 2005 року вона купила у Станіслава Аржевітіна 94% невеликого банку "Ажіо" за $27,5 млн. Мультиплікатор (відношення ціни до основного капіталу банку) становить 1,5 капіталу. Минуло два роки, і SEBу довелося викладати зовсім інші гроші за черговий банк. У 2007 році шведи купили в Анатолія Гіршфельда банк "Факторіал" за $100 млн за відомостями UFC Capital - вже з мультиплікатором 4,5.
Початок високим цінам на активи поклала друга помітна угода на ринку в серпні 2005 року. Австрійська група Raiffeisen Int купила 93% банку "Аваль" за $1 млрд і ще $28 млн за процесинговий центр. Мультиплікатор склав 3,7. Ця угода показала, скільки іноземці готові викладати за право працювати на українському ринку.
У тому ж 2005 харківські бізнесмени Ернест Галієв і Олександр Ярославський продали 51% свого УкрСиббанку французькій групі BNP Paribas за $347 млн (мультиплікатор - 3,5) за даними українського Forbes. Пізніше французи продовжили викуповувати акції в українських акціонерів.
У 2006 році Віктор Тополов продав Індекс-банк французькій групі Credit Agricole SA за $260 млн (мультиплікатор 6,45).
Влітку 2006 року на український ринок вийшла чеська Home Credit Group. Вона купила дніпропетровський Агробанк. За оцінками фінансистів, чехи заплатили за банк $40-65 млн (3-4 капіталу).
У тому ж році турецький Finansbank (група FIBA) відкрив дочірній банк в Україні. Майже одночасно з цим грецький National Bank of Greece купив 46% турецького Finansbank і отримав право на торговельну марку. Український банк був перейменований групою FIBA на "Кредит Європа Банк" та увійшов в голландську групу Credit Europe Bank (дочірня структура турецької групи FIBA).
У 2007 році Леонід Юрушев продав 60% банку "Форум" за $600 млн німецькому Commerzbank (мультиплікатор 4,91).
Тоді ж грузинський Bank of Georgia придбав 98,77% акцій українського "Універсального банку розвитку та партнерства" за $81,7 млн (мультиплікатор 2,15).
І в тому ж році австрійський Volksbank International AG купив 98% українського банку "Електрон" за 57 млн євро (мультиплікатор 3,8).
У 2007 ж році французька група Societe Generale купила крихітний український "Ікар-банк" (перейменований на "ПроФін Банк"). Сторони умови угоди не розголошували, але банкіри оцінили її в $25-35 млн (2-3 капіталу).
І тоді ж після двох років розгляду документом Антимонопольний комітет дозволив "Сбербанку Росії" купити банк "НРБ-Україна", який, втім, також належав росіянину Олександру Лебедєву. Угода склала $150 млн (приблизно 5 капіталів).
У 2008 році Віктор Пінчук продав 95% Укрсоцбанку італійській групі UniCredit за рекордні $2,07 млрд (мультиплікатор 5,36).
Тоді ж Сергію Тігіпку вдалося продати свої ТАС-Комерцбанк і ТАС-Інвестбанк шведському Swedbank за $485 млн. Плюс за додаткові $250 млн він повинен був керувати установами. Якщо рахувати обидві ці суми, то мультиплікатор склав приблизно 4,6 капіталу. Згідно з домовленостями пан Тігіпко не мав права володіти іншими банками в Україні і повинен був протягом двох років продати ТАС-Бізнесбанк, що належав йому. Однак він так і не виконав своє зобов'язання - угода кілька разів зривалася і банк досі перебуває у власності тепер вже віце-прем'єра.
Перед самим початком фінансового колапсу вдалося позбутися свого банківського активу й екс-меру Києва Леоніду Черновецькому. Він продав італійській групі Intesa Sanpaolo Правекс-банк за $750 млн (мультиплікатор - 6,5). Угода супроводжувалася масою непорозумінь, оскільки більшість філій банку розташовуються на перших поверхах житлових будинків - у викуплених у мешканців квартирах. Однак вони не були переведені в нежитловий фонд.
Масова втеча
Однак популярним український ринок залишався недовго. Іноземні інвестори почали йти з України, як тільки у світовій економіці почалися серйозні проблеми. По-перше, їх бізнес в Україні почав приносити збитки замість прибутків. По-друге, в їхніх рідних пенатах теж була криза, і там гроші були потрібніші. Найбільш безперспективним сегментом для них виявилася робота з фізособами.
Першим "роздріб" закрив нідерландський ІНГ Банк Україна, який працює в країні ще з 1998 року. У 2008 році він відкрив роздрібний напрямок, але вже в квітні 2009 року згорнув роботу з громадянами - закрив 23 відділення. Цікаво, що робота ІНГ Банку з населення передбачала несподіваний формат - було заплановано, що він буде співпрацювати з бізнесменами, які мають досвід продажів фінансових послуг і роботи в MLM-компаніях. Для отримання прибутку банк повинен був інвестувати в цей проект понад 500 млн євро, проте відмовився від цього через складнощі в українській економіці. Банкіри оцінювали, що ІНГ Банк пішов з українського рітейлу з невеликими втратами, так як продав свої відділення, кожне з яких оцінювалося приблизно в $100 тис.
Через півтора року працювати з населенням відмовився і "Хоум Кредит Банк". Його акціонер - чеський Home Credit Group продав свою дочку "Платинум Банку". Тоді учасники ринку оцінили угоду в один капітал - до $43 млн. Після зміни власника "Хоум Кредит Банк" змінив назву на банк "Восток", а його клієнти переведені на обслуговування в "Платинум Банк". А в кінці минулого року "Платинум Банк" позбавився і від нього (фактично була продана лише банківська ліцензія та центральний офіс). Банк проданий українській групі фізичних та юридичних осіб, імена яких не розголошуються. Сума операції оцінювалася в один капітал - близько 361 млн грн.
Інтерес до українського ринку втрачають не тільки європейські, але й російські інвестори. В кінці 2010 року російський банк "Ренесанс Капітал" продав групі СКМ Рената Ахметова свій український роздрібний банк "Ренесанс Кредит" (з'явився на базі крихітного українського банку "Лідер" в 2005 році). Зараз установа продовжує працювати під старим брендом, і поки її не планують приєднувати до приналежного СКМ банку ПУМБ, як це сталося з Донгорбанком.
На початку 2011 року продав 80% своєї української "дочки" грузинський Bank of Georgia. Імена нових власників не розголошуються, але грузинському інвестору вдалося виручити за свій актив всього $9,6 млн. Щоб вийти на український ринок, грузини витратили $81,7 млн, тобто на $72 млн більше.
В кінці минулого року перестав працювати з населенням Swedbank - робота продовжилася тільки з великим та середнім бізнесом. Причиною рішення стала напружена ситуація з проблемними кредитами. У 2009 році Swedbank зайняв перше місце за збитками - мінус 4,34 млрд грн - через те, що йому довелося направити 5,73 млрд грн на резерви під безповоротні кредити. Банку довелося витратити досить багато часу на відхід, так як його кредитний портфель складав на той момент 5,33 млрд грн, а депозитний - 1,26 млрд грн. У цьому році кредитні портфелі банку купив "Альфа-Банк".
У 2012 році іноземці продовжували йти. У січні "Кредит Європа Банк" (належить турецькій FIBA через дочірню структуру в Голландії Credit Europe Bank) закрив усі свої відділення, крім одного, і перестав обслуговувати громадян. Позичальники продовжують погашати свої кредити в єдиному офісі, що залишився у банку, а також у відділеннях "Правекс-банку".
Перестав бути банком із західним капіталом і Volksbank, який разом зі всіма активами австрійської групи Volksbank International був проданий "Сбербанку Росії".
На початку літа роздрібний ринок покинула шведська SEB Group - активи відійшли невеликому "ЄВРОБАНК" (належить колишньому голові правління УкрСиббанку Олександру Адарічу). 127 тисяч клієнтів шведського банку в одну мить стали обслуговуватися не в шведському, а в українському закладі. Експерти оцінювали вартість рітейлового бізнесу СЕБ банку в $20-30 млн. Таким чином SEB Group продала свою доньку зі збитком $90-100 млн. Зараз установа працює під назвою "Фідобанк". Шведський інвестор пішов з України не повністю - він буде обслуговувати своїх клієнтів зі Скандинавії, Балтії та Німеччини, а також двох українських корпоративних клієнтів через придбаний недавно "Акцепт-банк" (зараз "СЕБ Корпоративний Банк").
Французька група Societe Generale також розчарувалася в українських клієнтах. Дві її дочки - компанія "ПростоФінанс", яка активно займалася автокредитуванням, і "ПроФін Банк" - продали "Альфа-банку" портфель автокредитів на 700 млн грн.
Останньою і найгучнішою операцією став продаж німецьким Commerzbank свого Банку "Форум" українському "Смарт-Холдингу", який належить Вадиму Новинському. Учасники ринку оцінювали операцію дуже низько - максимум у половину капіталу, тобто в 450-745 млн грн.
Враховуючи те, що німецький інвестор купив актив у бізнесмена Леоніда Юрушева за $600 млн, а протягом п'яти років влив в банк ще близько $1 млрд, Commerzbank залишив Україну дуже розчарованим.
047221e72842
Зображення: Тетяна Кучеренко
Що залишилося
Зараз українські громадяни можуть обслуговуватися лише в 12-и банках із західним капіталом, тоді як до початку кризи їх було 20. Найсильніші інвестори залишилися.
Не треба забувати також, що далеко не всі українські банківські установи пережили кризу. "Промінвестбанк", наприклад, відчув на собі набіг клієнтів, був "знекровлений" і куплений російським Внешэкономбанком. "Сбербанк Росии" також зміцнив свою присутність в Україні. Він був чи не єдиним, хто продовжував видавати кредити навіть після кризи і нарощувати мережу відділень. Зростав і російський ВТБ-банк (група ВТБ через інвесткомпанію навіть позичила Україні 2 млрд дол).
047224f1c5e8
Зображення: Тетяна Кучеренко
Були націоналізовані Укргазбанк, банк "Київ" і Родовідбанк. Банк "Надра" був на межі зникнення, і тільки вливання грошей Дмитра Фірташа врятувало ситуацію. Розпродавали майно більш дрібні Трансбанк, "БІГ-енергія", Укрпромбанк і "Українська фінансова група". Ще кілька банків пройшли процедуру банкрутства.
Коли іноземці заходили в Україну, була надія, що кредити подешевшають. Адже у західних банків був доступ до "дешевих" грошей материнських структур. Але практика довела, що іноземці, навпаки, намагалися зірвати куш в Україні і не поспішали виставляти низькі відсотки за кредитами. Так поводяться і ті іноземні банки, які залишилися в нашій країні.
Також була надія на іншу культуру обслуговування клієнтів, нові фінансові продукти і бурхливий розвиток банківського та суміжних ринків в цілому. Тепер місце західних структур зайняли банки з українським та російським капіталом - більш пристосовані до наших непередбачуваних умов ведення бізнесу.
0460d78334ce
Дані: Коммерсант-Украина, Forbes, повідомлення зазначених компаній, UFC Capital
Олена Губар
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас