Чому в Україні різко подорожчав долар? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому в Україні різко подорожчав долар?

Валюта
29991
Початок тижня став справжнім раєм для валютних спекулянтів, а для простих обивателів - приводом для можливої паніки. У вівторок, 4 вересня, на валютному міжбанку до середини сесії торги фактично зупинилися, так як відсутні пропозиції з продажу валюти, а виставлені лише заявки на її купівлю. Котирування досягли рівня 8,1420-8,1520 грн/дол.
Такий розклад швидко спричинив за собою наслідки. Так, деякі інтернет-магазини збільшили безготівковий курс долара до 8,85 грн, тоді як середній курс в обмінниках коливався в межах 8,18-8,19 грн за $1. Rozetka.ua продавав техніку за курсом 8,8 грн за $1. Mobilluk.com.ua встановив планку 8,9 грн за $1, а Sokol.ua почав з 8,85 грн, але вже сьогодні курс за безготівковим розрахунком встановлено на рівні 9 грн за долар.
Коментарі читачів Finance.ua
В інтернеті на профільних сайтах і соцмережах почалося активне обговорення. Думки українців щодо подальших прогнозів різняться. Хтось упевнено говорить, що незабаром курс вирівняють, і боятися нічого, а у когось в повідомленнях проглядаються панічні нотки, і з'являються пропозиції типу "Терміново завтра продам валюту" та інше. Ось що писали читачі FINANCE.UA в обговоренні однієї з профільних новин:
chitatel - РОЗПОЧАЛОСЯ!
Cris - Якщо завтра НБУ не почне інтервенцію, то з урахуванням інфляційних очікувань, післязавтра може бути пізно...
Obval_Defoltovich - Це дуже тривожний сигнал, панове. Долара немає. Якщо його не продають, то на всі 100 впевнені, що завтра-післязавтра він буде коштувати набагато дорожче!
Angelo77 - Вкотре підтверджується, що чим більше вішають локшину про стабільність курсу, тим гірше він себе почуває.
Evgenij - Не потрібно драматизувати завчасно. Ви не берете до уваги той факт, що вчора був вихідний в США і відповідно вічно зелений в країну не надходив, а вся валюта, що зайде сьогодні, буде продана експортерами завтра, тобто сьогоднішній дефіцит і без інтервенцій компенсує завтрашні торги, тим самим відбудеться корекція на пару копійок до 8,145/155 (курс міжбанку на 12-30). Як казав якось один старий єврей - не поспішай, а то встигнеш, буде нам і 8,20, і 8,4 тільки не зараз...
jokk - Не знаю, чи буде НБУ виходити з баксами, але те, що спробують дати по руках тим, хто ці бакси купує, це точно. Чекайте постанови НБУ чергової...
SsBb - По-моєму причина зростання долара в наступному. За кілька останніх днів залишки на коррахунках банків виросли на 5 млрд. Судячи з усього через погашення ОВДП. Ось банки і почали скуповувати валюту, чим і викликали зростання і дефіцит!
Evgenij - Збіглося кілька факторів:
- Закупівля валюти Нафтогазом (основний)
- Свята в США
- Збільшення ліквідності в банківській системі і конвертація зайвої валюти в вкв (основний)
- Потужні девальваційні очікування
Що в підсумку і накрутило ціну (попит/пропозиція), ралі по парі USD/UAH триватиме максимум до кінця тижня, потім корекція до 8,12-8,14.
WANO - Ну навіщо зайвий раз піднімати цей кіпіш? Ви хотіли, щоб долар вічно був по 8.10? З яких дуль?
По наявності. ПУМБ без проблем давав по 1000 доларів в одні руки. Долари були. У кого були валізи гривні - тим на валютку. За 8.20 наливали сьогодні без проблем. Причому валютники були помічені за їздою по деяких комбанках, мабуть, брали там по 8.17-8.18 і зливали нам по 8.20. Про курси вище 8.20 і розмови не було. Може тому, що Західна Україна відсталий регіон, а може тому, що хтось багато кіпішує в інших регіонах і валютники там розводять на маржу 10 коп.
А такого, щоб долара не було, не буває. Долар зник!.. Та є долари, просто ситуація склалася - верхи не можуть, низи не хочуть. Продавцям занадто дешево так продавати, покупцям занадто дорого так купувати. Не готові ще давати по 8.30 наприклад. Чекають розв'язки і робочих зазорів\курсів.
Завжди тільки читаю, відписався перший раз за пару років, тому що дістало читати цю хрень - долара нема. Долар є завжди, питання ціни.
telefon - Вважаю, НБУ завтра викине бакси на міжбанк. Якщо цього не зробити, може вийти великий бум в економіці. Почнуть пенсіонери.
Позиція НБУ
Звичайно ж, усі гравці валютного ринку чекали, коли Нацбанк вийде з заявою, вкине грошей, і на деякий час стабілізує ситуацію. І вчора від НБУ виступила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олена Щербакова. За її словами, НБУ пояснює ослаблення курсу гривні розширенням грошової ліквідності, а не дефіцитом долара, а втрутитися в ситуацію збирається "в разі виникнення ознак порушення рівноваги".
"Сьогодні на початку дня обсяги банківської ліквідності були досить високими - близько 25 млрд грн. Це пов'язано з тим, що минулої п'ятниці НБУ провів тендер з підтримання ліквідності банків (річне фінансування) на суму 3,8 млрд грн", - зазначила вона. Також, за її словами, це був пробний крок з надання кредитів рефінансування терміном до року, в рамках затвердженої політики з МВФ.
Поки що курс гривні відносно долара продовжує знижуватися. Так, банки сьогодні купують долар за 8,14-8,18 (8,09-8,15 - вчора), продають за 8,19-8,30 (8,15-8,185 - вчора) грн за долар. Середній курс купівлі долара становить 8,1558 (8,1233 - вчора), продажу - 8,2324 (8,1680 - вчора) грн за долар.
Що буде далі - точно говорити складно, а давати зайвий привід для паніки або впевненості в тому, в чому бути впевненим на 100% не можна - нерозумно. Залишається чекати, які подальші дії здійснить НБУ та аналізувати думки різних експертів, які охоче готові висловити свої прогнози, про що ми вам обов'язково розповімо.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас