Ющенко: золотовалютний резерв України вже менший від держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: золотовалютний резерв України вже менший від держборгу

Казна та Політика
8185
Валютні резерви України за 11 місяців скоротилися з 37 до 29 млрд доларів, а сумарний борг держави і Нацбанку вже більший від цієї суми. Про це в інтерв'ю газеті "Україна молода" заявив екс-президент України Віктор Ющенко.
"Те, що за останні 11 місяців валютні резерви НБУ вперше дійшли до рівня меншого, ніж сумарний обсяг державних боргів і боргів Центробанку - це симптом серйозний. Так можна дуже швидко дійти до психологічного рівня, коли від гривні будуть позбавлятися. Це вже питання довіри суспільства до національного курсу через гроші", - сказав він. За словами Ющенка, багато чого залежить від того, як уряд дасть відповідь на обслуговування своїх зовнішніх боргів, включаючи тему платежів за газ.
"Я розумію, що частина проблем зав'язана на поверненні кредитів - понад 5 млрд доларів. І якщо влада не знайде ресурси на міжнародному фондовому ринку, якщо деякі зовнішні партнери не відгукнуться, нас чекають великі проблеми. Вважаю, складною темою буде обслуговування тих боргів, які сформувала Україна ще при попередньому уряді, коли під 27-28% були позичені кошти під розміщення державних цінних паперів", - зазначив він.
Саме тоді, за словами колишнього голови НБУ, була сформована колосальна загроза для стабільності державних фінансів. "Додайте сюди проблеми сьогоднішнього управління: починаючи від дефіциту, незбалансованих соціальних видатків і закінчуючи негативним платіжним балансом, серйозними диспропорціями в торговельній політиці", - додав він.
При цьому Віктор Ющенко відзначає важливість майбутньої кон'юнктури світових ринків, особливо щодо експортної позиції. "Наскільки зовнішня і внутрішня політика уряду стимулюють експортно залежні галузі і наскільки ці галузі дадуть поповнення в іноземній валюті. І або знімуть тиск, або посилять його на національні гроші. Знайде уряд інструментарії заохочення іноземних інвестицій, як в фондовій портфельній, так і в прямій частині - значить, є третина відповіді щодо курсу гривні", - підкреслив він.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас