Попит на валюту серед українців у липні збільшився на 26% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит на валюту серед українців у липні збільшився на 26%

Валюта
981
Загальний попит фізичних осіб на іноземну валюту в липні підскочив на 26%, у порівнянні з червнем, і став піковим з листопада 2011 року - $2,35 млрд, повідомили в Національному банку.
Продаж готівкової валюти населенням також зріс - на 37%, до $1,54 млрд. Саме завдяки цьому постійний дефіцит готівкового ринку виріс незначно - лише на $50 млн, до $810 млн. "Червень і липень стали несподіваними з погляду попиту на валюту населення. Хто не дуже вірить у стабільність національної валюти, той хоче ближче до осені конвертувати її в іноземну. Останнім часом попит дещо спав, так як Нацбанк твердо показує, що він готовий продавати валюту і забезпечувати стабільність гривні. Але, вважаю, ще будуть напружені моменти, так як попит ще не вичерпаний", - розповів "Коммерсант-Украина" член правління-скарбник "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько.
Але потенціал роздрібного попиту досить обмежений. "Найближчим часом люди будуть купувати валюту і класти її на депозити. Але з вересня ціни можуть почати зростати, як це завжди відбувається восени, і населення буде більше витрачати грошей, ніж заощаджувати. І у населення не буде такої великої кількості грошей, щоб спровокувати девальвацію, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Проте підприємства будуть продовжувати купувати валюту, щоб перед виборами вивести гроші в офшори, як вони це роблять завжди".
Експерти вважають, що в більшій мірі ситуація на валютному ринку буде залежати від дій регулятора. "Якщо питання девальвації залежить від якихось зовнішніх чинників, то дії Нацбанку не дадуть особливих результатів. Але якщо це викликано емоційними очікуваннями, то інтервенції центробанку якраз зіграють свою позитивну роль", - впевнений Дмитро Золотько.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас