Болгарія почала будівництво газопроводу для зниження залежності від РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Болгарія почала будівництво газопроводу для зниження залежності від РФ

Енергетика
599
Болгарія 16 серпня почала будівництво газопроводу, який повинен зв'язати країну з сусідньою Румунією. Як повідомляє Agence France-Presse, трубопровід необхідний Болгарії, щоб скоротити залежність від російського газу.
Газопровід протягнеться всього на 25 кілометрів і зв'яже румунське місто Джурджу з болгарським Русе. Передбачається, що по ньому з 2013 року Болгарія зможе імпортувати до півтора мільярда кубометрів палива на рік, близько половини всіх потреб країни.
Зараз Болгарія повністю залежить від постачання газу з Росії через територію України. У зв'язку з цим балканська країна стала однією з найбільш постраждалих під час газової війни Росії та України в 2009 році, коли Київ на два тижні припинив транзит, а Москва - постачання палива імпортерам.
У 2010 році Болгарія також підписала договір про будівництво газопроводу в північну Грецію, але його зведення поки так і не розпочато.
Варто зазначити, що "Газпром", російський монополіст у галузі експорту газу, поставляє паливо і до Румунії. На сайті "Газпром Експорту" зазначається, що в різні роки російський газ становив 20-25 відсотків від загального обсягу споживання в Румунії, а річні постачання зафіксовані вище позначки 2 мільярди кубометрів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас