Багатим німцям доведеться платити більше податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багатим німцям доведеться платити більше податків

Казна та Політика
271
Німецькі політики готують наступ на багатих громадян країни. Представники опозиційних "Партії зелених" та соціал-демократів заявили, що Берліну варто перейняти досвід Франції у боротьбі з бюджетним дефіцитом і ввести податок на багатих.
У сусідній Франції ідея обкласти мільйонерів податком стала однією з головних передвиборних обіцянок соціаліста Франсуа Олланда. Усіх французів, які заробляють більше 1 млн євро на рік, хотіли змусити відраховувати до казни 75%. Злякавшись такої перспективи, французькі мільйонери почали підшукувати для себе нове місце проживання і, наприклад, влада Великобританії не приховувала, що готова "розстелити килимову доріжку французьким громадянам". Але після приходу Олланда до влади, новий міністр бюджету країни Жером Каюзак заявив, що податок на багатство "поки вводити не планується".
Тепер цю ідею просувають в Німеччині, де податок на багатство був скасований Конституційним судом ще в 1997 році. Але тепер представники "зелених" та соціал-демократів вважають, що настав час його відродити.
Як пише Spiegel, автори проекту пропонують ввести для всіх німців, чий дохід перевищує 2 млн євро на рік, обов'язкові відрахування до бюджету в розмірі 1%.
"Для одружених пар податок буде вдвічі вищим", - заявив виданню один з ініціаторів закону, міністр з фінансів землі Північний Рейн-Вестфалія Норберт Вальтер-Бор’янс (СДПН). Він упевнений, що оскільки податок становить всього 1%, він "не стане непідйомною ношею для багатих".
Ініціювати введення податку опозиція має намір через Бундесрат (орган представництва земель), де на відміну від Бундестагу (парламент ФРН) представники опозиційних партій мають більшість. Передбачається, що пропозицію буде внесено на розгляд членів Бундесрату вже восени, після літніх канікул.
Німецький інститут економічних досліджень (DIW) уже підрахував, що введення податку на майно в розмірі 1% для тих, хто заробляє більше 2 млн євро на рік, буде щорічно приносити німецькому бюджету додаткові 11,5 млрд євро. Причому, за словами Вальтера-Бор’янса, ця оцінка вже враховує можливу "втечу" деяких німців в інші країни, де подібних податків нема.
"Тільки в Північному Рейні-Вестфалії (найбільша за чисельністю населення земля ФРН) цей податок принесе в казну зайві 3,5 млрд євро на рік", - заявив земельний міністр фінансів.
Згідно з підрахунками фахівців, податок торкнеться приблизно 140 тисяч осіб. "Приватні грошові активи німців за 10 років зросли з 3,6 трлн до 4,7 трлн євро. З урахуванням матеріальних активів, ця сума збільшується до 10 трлн євро", - сказав Вальтер-Бор’янс.
Представники правлячого в Німеччині союзу ХДС/ХСС виступили різко проти ініціативи "зелених" та соціал-демократів. Однак прихильників введення податку підтримують профспілки.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас