Куди вкласти гроші в серпні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди вкласти гроші в серпні

Валюта
3103
Липень і початок серпня не піднесли нам потрясінь і дозволили заробити майже на всіх видах вкладень. Тільки євро продовжував падати, заганяючи в збитки всіх, хто ним завчасно запасся. А ось бакс навіть трохи подорожчав - на 3 копійки. Крім того, трохи розбагатіти нам допомогли депозити в гривні та доларах. Порадував своїм підйомом і український ринок акцій. Завдяки йому ПІФи вперше за кілька місяців принесли нам прибуток. А найбільший куш зірвали власники золотих заощаджень: золото подорожчало на світовому ринку, що не могло не позначитися і на його ціні в нашій державі. Що зможе принести нам прибуток на початку осені? Про це - у нашому "Інвестпортфелі".
Долар: допоможуть позики і вибори
Як і прогнозували наші експерти місяць тому, в липні - на початку серпня курс зеленого в обмінниках трохи зріс - на 3 копійки, з 8,10 до 8,13 грн/долар. У серпні він буде на тому ж рівні або трохи підросте до 8,15 гривень/долар.
Євро: все нижче і нижче
У серпні поведінка валюти Старого Світу буде все ще мало передбачуваною. Тому не варто поспішати вкладати в неї свої заощадження. За словами наших експертів, вона може знову подешевшати.
Депозити: цінова стабільність
Схоже, ставки по банківських депозитах досягли свого піку. Як і припускали експерти, в липні вони практично не змінилися. Зараз, за даними НБУ, вони становлять 17,9% по короткострокових (1-6 місяців) гривневих вкладах і 18,4% - по довгострокових (9-18 місяців). А в іноземній валюті "короткі" депозити коштують 7% річних, а "довгі" - 8,1%. Як бачимо, найкращі пропозиції зараз по гривневих вкладах.
Золото: ризиковане правило
У липні золото, втомившись від довгого падіння, нарешті стало дорожчати. Купити 1 грам жовтого металу на початку серпня можна за 440 гривень. Притому, що на початку липня він коштував лише 429 гривень, на 11 гривень дешевше. Цьому допомогло посилення кризи в єврозоні і зростання інфляції в багатьох країнах - інвестори стали скуповувати золото, щоб зберегти свої заощадження.
Стрибки в довжину
За прогнозами наших експертів, у серпні вартість золота може знову зрости. Але при цьому вона навряд чи вийде за межі 447 грн/г. Тобто може змінитися не більше ніж на 7-8%. Подорожчання золота, за словами аналітика ІГ "АРТ Капітал" Станіслава Зеленецького, може викликати рішення Євроцентробанку про викуп держоблігацій. "Це наповнить ринок грошима і підстьобне зростання цін на всі сировинні товари, в т. ч. золото", - пояснює експерт. Зростання вартості золота чекає і керуючий активами групи Concorde Денис Костюк. "У період підвищеної нестабільності його продовжать скуповувати інвестори як актив-притулок, а попит підвищить ціну", - вважає експерт.
Невиправданий ризик
Але звичайним людям експерти все одно не радять купувати цей дорогоцінний метал. "Короткострокові коливання цін на золото, як очікується, будуть значними, враховуючи ті хвилювання, які вже відбуваються з початку року, тому, вклавшись в золото в невдалий момент, ви можете досить багато втратити", - пояснює начальник управління по роботі з дорогоцінними металами банку "Хрещатик" Ірина Павленко. Хоча якщо ви готові ризикнути, то до кінця року, можливо, наварите невелику суму. "На думку як західних, так і вітчизняних експертів, до кінця року прогнозується світова ціна 1745 доларів за унцію золота, що при нинішніх 1600 доларів/унцію дасть 10% прибутку", - підраховує заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов. Але не забувайте про те, що різниця між купівлею і продажем дорогоцінного металу (яка зазвичай становить 5-15%) може з'їсти весь дохід.
ПІФи: налаштовані на падіння
Вперше за кілька місяців ПІФи несподівано піднесли нам сюрприз, вийшовши в "плюс" у липні. "Підсобило" зростання українського ринку акцій і облігацій. У липні індекс "Української біржі" підтягнувся майже на 10%. Що стосується результатів ПІФів, то вони, за словами старшого аналітика КУА "Драгон Есет Менеджмент" Олексія Соболєва, в липні дуже відрізнялися по групах. В середньому вартість сертифікатів знизилася майже на 4%, але основним винуватцем стала група закритих фондів (які ми не включили в наш "інвестпортфель"). Хороший прибуток, за словами експерта, показали дві групи фондів - інтервальні та облігаційні. Вони допомогли заробити і нам.
Що стримає зростання
У серпні ми навряд чи побачимо таке ж зростання. "Подорожчання буде стримуватися наближенням парламентських виборів, оскільки до цього моменту навряд чи інвестори підуть на ризик, скуповуючи акції", - говорить Станіслав Зеленецький. "Головним двигуном зростання для нас було зростання вартості європейських акцій після заяви глави Європейського центробанку, - пояснює Олексій Соболєв. - Але механізмів порятунку всіх проблемних країн ще немає, тому ринок налаштований на падіння".
Що робити
В найближчому місяці ще не ризиковано тримати заощадження в гривнях. А для їх примноження можна відкрити гривневий депозит на термін 1-3 місяців, скориставшись нинішніми доволі високими відсотковими ставками за такими вкладами (вибори 28 жовтня, а до цього моменту, на думку експертів, курсу гривні нічого не загрожує). Для порівняння, якщо зараз відкрити депозит під 20% річних на 3 місяців, можна заробити близько 5% на гривні, а на доларі (під 8%) - 2%. Але якщо ви не довіряєте банкам, краще збирати гроші в доларах: передумов для зниження його курсу немає, тоді як для зростання - хоч відбавляй. При цьому євровалюті, золоту і ПІФам довіряти поки не варто - вони можуть в черговий раз розчарувати.
Тетяна Матичак
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас