Греція почала безпрецедентну операцію проти нелегальних мігрантів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція почала безпрецедентну операцію проти нелегальних мігрантів

1815
Влада Греції, яку постійно критикує Євросоюз за нездатність контролювати свої кордони, почали безпрецедентну операцію проти нелегальних мігрантів. Як повідомляє France-Presse, в облавах брали участь 2000 поліцейських в Афінах і 2500 прикордонників, розташованих на кордоні з Туреччиною.
Тільки в суботу за один день спецоперації в Афінах було затримано 4900 нелегалів, з яких 1130 в той же день були видворені з території Греції. "Операції з виселення нелегальних мігрантів з нашої країни будуть продовжуватися", - заявив журналістам представник афінської поліції Христос Маноурас.
"Ми ясно даємо зрозуміти, що обтяжена боргами і відсутністю роботи Греція більше не може дозволити собі подібну гостинність", - додав він.
Раніше влада Євросоюзу неодноразово критикувала Афіни за нездатність контролювати свої кордони, які, до того ж, є зовнішніми кордонами всієї Шенгенської зони. Згідно з офіційними даними, тільки через сухопутний греко-турецький кордон в ЄС за рік нелегально потрапляють понад 100 тисяч мігрантів з Пакистану, Афганістану, Бангладеш та інших країн.
На допомогу грецьким прикордонникам Брюссель щорічно відправляє сотні солдатів Frontex - прикордонне агентство Євросоюзу. Але й це не рятує ситуацію. Півтора роки тому влада Греції навіть оголосила, що має намір побудувати стіну на кордоні, але пізніше відмовилися від цієї ідеї через відсутність грошей.
Ситуація загострилася настільки, що восени в ЄС задумалися про те, щоб виключити Грецію з Шенгенської зони. Правда, офіційного підтвердження ця інформація не отримала.
Тільки за офіційними даними, в даний час в Греції зареєстровано близько 800 тисяч мігрантів, ще 350 тисяч перебувають в країні незаконно.
Зараз побоювання ЄС викликає факт можливого іноземного втручання в Сирію, що спровокує появу сотень тисяч біженців, які через територію Туреччини спробують потрапити в Євросоюз. Саме тому в середу було оголошено про триразове збільшення прикордонників на греко-турецькому кордоні.
Готуючись до приходу сирійських біженців, влада Греції вже заявила, що відтепер буде висилати всіх спійманих на кордоні нелегалів за межі країни. Досі іноземців, яких спіймали при перетині кордону, відпускали, даючи розпорядження покинути країну. Але вони осідали в грецьких містах.
"Ми не можемо зупинити мігранта на території Туреччини. Як тільки він перейде кордон Туреччини, він тут же опиняється автоматично в Греції. Оскільки Туреччина їх не приймає назад, вони залишаються тут", - пояснив президент грецького інституту міграційної політики (IMEPO) Александрос Завос.
Але тепер, як заявив в ефірі державного телебачення міністр громадського порядку Нікос Дендіас, "туризм з Евросу (річка на кордоні з Туреччиною) закінчився". "Тих, хто спробує проникнути в нашу країну незаконно, будуть відправляти на лінії кордону", - запевнив він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас