Італія бачить загрозу існуванню ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Італія бачить загрозу існуванню ЄС

918
В Італії вважають, що розбіжності щодо шляхів подолання боргової та валютної кризи в Європі створюють ризики для самого існування Європейського союзу.
Про це заявив прем'єр-міністр Італії Маріо Монті. Як повідомляє агентство Bloomberg, його коментарі пов'язані з дедалі сильнішим протистоянням серед європейських лідерів в питанні підтримки Європейським центральним банком Іспанії та Італії на боргових ринках.
"Напруженість, яка супроводжувала єврозону в останні роки, вже показала ознаки психологічного розшарування в Європі, - сказав Монті в інтерв'ю німецькому журналу Spiegel. - Я можу лише вітати заяву ЄЦБ про те, що на ринку держоблігацій єврозони спостерігаються суттєві збої. Також правильна і фраза, що деяким країнам доводиться миритися з "надзвичайно високою" вартістю фінансування своєї заборгованості. Саме це я говорив вже давно".
Голова ЄЦБ Маріо Драгі минулого тижня заявив, що Іспанії та Італії доведеться направити формальний запит про відновлення такого викупу. Ринки спочатку потрактували його виступ як відмову від допомоги проблемним країнам, проте потім дійшли висновку, що ЄЦБ готовий надати допомогу, але поки невідомі її умови і терміни.
Тим часом італійський прем'єр вважає, що висока прибутковість держпаперів Італії та інших країн єврозони ефективно знижує вартість запозичення для Німеччини, держоблігації якій інвестори використовують як захисні активи.
"Висока прибутковість, яку зараз доводиться оплачувати Італії, субсидує низьку прибутковість, яка виплачується Німеччиною. Без цієї доплати Італією за ризик прибутковість боргових зобов'язань німецького уряду була б вищою", - стверджує Монті.
За підсумками минулого тижня прибутковість 10-річних держоблігацій Іспанії склала 6,77%, Італії - 6,01%. Німеччина платить за папери з тим же терміном обігу 1,42%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас