Олімпіада: підсумки 2 серпня - героєм дня став Путін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олімпіада: підсумки 2 серпня - героєм дня став Путін

3483
Наші припущення, що вітчизняним спортсменам буде дуже складно в четвер піднятися на олімпійський п'єдестал, на жаль, виявилися доречними. Єдиний шанс був у велотреку, але і його наші дівчата не використали, а на загальне безмедальне враження нашаровується скандал, пов'язаний з відвертим суддівським свавіллям щодо українського боксера.
Відразу хочеться згадати про наші досягнення. У четвер стартувала програма велотреку - досить популярного в Британії виду спорту. Публіка на трибунах своїх, та й чужих, підтримувала так несамовито, що було відчуття, що падає стеля.
Варті уваги події стали відбуватися вже в кваліфікації чоловічого і жіночого командного спринту. У змаганнях представників сильної половини людства виконувала соло команда Великобританії - олімпійський рекорд у кваліфікації (43,065), світовий (42,600) в фіналі. Тут і додати нема чого. А от у жінок такого тріумфу господарів не вийшло. У кваліфікації британки встановили світовий рекорд, який у наступного ж заїзді побили китаянки (32,422). Всі очікували дуелі цих команд у фіналі, але туди пробився тільки Китай, який програв "золото" Німеччині. Великобританія була дискваліфікована за ранню зміну учасниць на треку під час кваліфікації, а тому за "бронзу" боролися Австралія та Україна. Наші Любов Шуліка та Олена Цьос представницям Зеленого континенту програли. Четверте місце - завжди образлива позиція в підсумковому протоколі.
Великий скандал за участю представника нашої країни відбувся в боксі. Поєдинок українця Євгена Хітрова з британцем Ентоні Огого проходив з явною перевагою слов'янина, але завершився з рахунком 18:18. В такому разі перемога повинні бути присуджена більш активному учаснику. Несподівано для всіх ним виявився британець, який весь час працював у захисті і двічі опинявся в положенні "стоячого нокдауну". Федерація боксу України подала апеляцію на такий результат, хоча сам Євген Хітров вийшов з роздягальні і подякував уболівальникам на трибунах. Журі Міжнародної Асоціації аматорського боксу швидко ухвалило рішення відхилити цю апеляцію, заявивши, що для перегляду результатів "немає особливих підстав". Ентоні Огого тим часом роздає інтерв'ю, в яких хвалиться: "Мій час настав. Це був надзвичайно складний поєдинок. Після настільки невдалого жеребкування, мені потрібно було трохи везіння. Люди не розуміють, що я дуже розважливий боєць. Я дивую народ тим, як добре можу битися. Ніхто не вірив, що я можу перемогти в цьому бою. Ніхто, крім моєї сім'ї і мене самого". Як мовиться, бог шельму завжди бачить...
Прикро програвати от так "на папері" і в кабінетах, але українським дзюдоїстам нікого звинувачувати в невдалому виступі на Олімпіаді. У четвер Марина Прищепа та Артем Блошенко далі 1/8 фіналу не зробили крок, а чемпіонами стали американка Кайла Харрісон і росіянин Тагір Хайбулаєв. Останнього ледь не "поборов" уже після церемонії нагородження нинішній президент Російської Федерації Володимир Путін, який відвідав сьогодні змагання з дзюдо та спортивної гімнастики.
В останньому виді був названий абсолютний чемпіон серед жінок. Росіянки у багатоборстві виступили непогано (дві медалі), але "золото" спливло за океан. Темношкіра американка Габріель Дуглас ідеальним прокатом найскладнішої програми підкорила багатьох, а четвертий підхід (вільні вправи) виконала з посмішкою на обличчі - вона розуміла, що конкурентки назавжди залишилися позаду. Дівчина стала першою афроамериканкою в історії, яка виграла гімнастичне багатоборство на Олімпіаді.
В академічному веслуванні були розіграні наступні три комплекти нагород, а після головних фіналів глядачі почули гімни Нової Зеландії, ПАР і США. Цікаво, що українська чоловіча двійка парна у складі Дмитра Міхая та Артема Морозова у фіналі В посіла лише п'яте місце, але показала час кращий навіть, ніж у чемпіонів.
Героями дня в веслувальному слаломі стали британці Тім Бейлі та Етьєн Скотт на каное-двійці і француженка Емілі Фер на байдарці-одиночці. Ще одне "золото" господарям приніс майстер стендової стрільби Петер Роберт Рассел Уїлсон. Італійки взяли перше місце в командній рапірі.
Який же день без китайського "золота"? Бо Бай Кі в напруженій боротьбі виграла індивідуальна першість у стрільбі з класичного лука, а чоловіки визначили найсильнішого з настільного тенісу в очній дуелі - більше пощастило Чжан Цзіке. Третя місце в цьому виді програми дісталося Дмитру Овчарову. Син знаменитого гравця збірної СРСР Михайла Овчарова нині представляє Німеччину.
У плаванні сьогодні був день США. Ребекка Соні перемогла на дистанції 200 метрів брасом зі світовим рекордом, а ось росіянка Юлія Єфімова стала третьою з рекордом Європи. Тайлер Клері була першою на 200 метрах на спині з новим олімпійським рекордом. На комплексній 200-метрівці нарешті відбулася дуель Майкла Фелпса і Раяна Лохте. Темп лідери світового плавання взяли неймовірний, переміг з перевагою 0,63 секунди Фелпс, для якого це 16 золота і 20 всього олімпійська нагорода в кар'єрі. І тільки в кролевій 100-метрівці серед жінок першою з олімпійським рекордом до фінішу припливла голландка Раномі Кромовідьо.
Після шостого дня Олімпіади лідерство в загальному заліку зберегли китайці (18-11-5), але американці підібралися впритул (18-9-10), третіми залишилися корейці (7-2-5). Україна (2-0-4) розташувалася на 15 місці. Дуже сподіваємося на прогрес в найближчому майбутньому.
Сергій СЕМЕНОВ
За матеріалами:
sport.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас