Ніколаєнко: Навчання подорожчало, тому що уряд недоплатив вузам за "комуналку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ніколаєнко: Навчання подорожчало, тому що уряд недоплатив вузам за "комуналку"

401
В цьому році уряд не доплатив майже півтора мільярда гривень вузам на оплату енергоносіїв, через що деякі змушені піднімати плату за навчання на контрактній основі під час вступної кампанії. Хоча цього не можна було робити вже за місяць до початку вступної кампанії. Про це на прес-конференції заявив екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко.
"Мене вразило, що у нас деякі вузи підняли плату за навчання. Я їх не буду критикувати. Це тому, що не додав уряд сьогодні державним вузам майже півтора мільярда гривень на комунальні послуги. Тільки по системі Міносвіти - до мільярда гривень. Це викликало обурення і у людей. Ти подав документи на контрактну форму, а потім побачив, що плата вдвічі збільшилася", - сказав Ніколаєнко.
Серед столичних вузів, які підняли плату за контрактну форму навчання, екс-міністр назвав університет технологій та дизайну, такі випадки також мали місце на деяких спеціальностях університету імені Тараса Шевченка.
Крім цього, Станіслав Ніколаєнко озвучив низку недоліків вступної кампанії. Він зазначив, що цього року не виконали положення Закону "Про вищу освіту", яке передбачає, що на першому курсі вищих навчальних закладів має бути більше 51% тих, хто навчається на держбюджеті.
"Якщо на перший курс в державні університети зарахують близько 320 тисяч абітурієнтів, то за рахунок державного замовлення повинно вступити 160 тисяч, а планується лише 127 тисяч 200 осіб", - зазначив Ніколаєнко.
Він нагадав, що в 2005 році зарахували 139 тисяч абітурієнтів, у 2006 - 140 тисяч, в 2007 - 145 тисяч осіб.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас