В Україні бензин може стати дефіцитом вже у серпні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні бензин може стати дефіцитом вже у серпні

Енергетика
5145
Ринок великооптових партій нафтопродуктів перебуває на порозі браку ресурсу, заявляють нафтотрейдери.
"Багато колег не можуть спрогнозувати подальший розвиток ситуації на ринку й очікують дефіцит незабаром. Причин для цього декілька. По-перше, невизначеність із поставками ПБД (палива біодизельного) - зараз всі активно його контрактують аж до вересня, але, за чутками, поставки можуть припинитися в будь-який момент", - говорить один з великих трейдерів, передає OilNews.
За його словами, ще однією причиною побоювань із приводу дефіциту є зупинка Новополоцького НПЗ (ВАТ "Нафтан", Білорусь) на ремонт. А також на ринку очікують профілактичні роботи на Мозирському НПЗ (ВАТ "Мозирський НПЗ", Білорусь), який є одним з основних експортерів палива в Україну.
"Спочатку ремонт на Мозирському НПЗ планувалося провести в серпні, але у зв'язку з несприятливою ситуацією на ринку його початок перенесли на 15 вересня", - повідомляють учасники ринку.
У числі факторів можливої нестачі палива трейдери також називають певний дефіцит нафтопродуктів в Росії, а також традиційно високий рівень споживання в серпні.
Про серйозність побоювань свідчать також значно зрослі обсяги поставок нафтопродуктів з Мажейкяйського НПЗ (Orlen Lietuva, Литва). Так, в липні в Україну було імпортовано близько 50 тис. т бензинів, у той час як середньомісячний обсяг становить 30-35 тис. т.
Крім того, за словами трейдерів, в кінці липня мало місце зростання премій по всіх марках білоруських нафтопродуктів, але пізніше вони повернулися до звичного рівня.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас