G-20 скликає екстрену раду для оцінки стану світового ринку зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

G-20 скликає екстрену раду для оцінки стану світового ринку зерна

Аграрний ринок
1114
В кінці серпня п. р. може бути скликана рада G-20 (до якої входять провідні світові держави) для розгляду ситуації на світовому ринку зерна. Причиною екстреного скликання стало різке зростання цін на зернові на світовому ринку
Проведення подібної зустрічі ініційовано Францією, яка в даний час головує у "Великій двадцятці". Причиною для термінового скликання членів союзу стало різке зростання цін на зернові на світовому ринку внаслідок тривалої посухи в США і країнах причорноморського регіону.
В даний час існують серйозні побоювання, що внаслідок неврожаю низка країн можуть ввести обмеження на експорт зернових у вигляді мит або заборони на постачання продукції на зовнішні ринки. Варто відзначити, що це вже позначилося на цінах зазначеної продукції, які за останні пару місяців злетіли на 25-30% в різних секторах зернових. Проте Франція воліла поки зайняти вичікувальну позицію до виходу нового звіту USDA щодо прогнозу майбутнього врожаю зернових у світі, за результатами якого можна буде зробити певні висновки.
Варто відзначити, що ситуації, подібні нинішній, спостерігалися в 2007/08 і 2010/11 МР, коли внаслідок тривалої засухи ф'ючерси пшениці на світовому ринку дуже різко подорожчали. Крім того, в 2010/11 МР посуха і неврожай змусили уряд РФ ввести заборону на експорт зернових з країни, тоді як в Україні діяла система квот, що в результаті створило ще більшу напруженість на ринку.
На сьогоднішній день ситуація дуже схожа з 2010/11 МР з тим лише винятком, що Росія оголосила про свій намір діяти в координації з державами "Великої двадцятки" і поки не вводити будь-які обмеження на експорт зернових з країни в 2012/13 МР. Але оскільки посуха продовжує негативно впливати на ситуацію з урожаєм в інших країн причорноморського регіону (Україна, Казахстан), то варіант перегляду Росією зазначених домовленостей повністю не відкидається.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас