Олімпіада: підсумки 29 липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олімпіада: підсумки 29 липня

1415
Згідно з прогнозом британських метеорологів, другий день Олімпійських ігор в Лондоні повинен був супроводжуватися сильною зливою і навіть градом. Проте жоден з 14 фіналів зірваний негодою не був, адже більшість з них проходили під дахом. За переможної ходи представників Азії і неймовірних подій у плаванні наша країна потрапила в залік націй з однією бронзовою нагородою.
Перший же фінал неділі приніс українській збірній першу нагороду Олімпіади-2012. Звичайно, шкода, що не золоту або срібну (шанси-то були), але давайте не будемо гнівити бога. Кваліфікацію стрільби з пневматичного пістолета наша Олена Костевич завершила на другій позиції, по ходу фіналу турнірну таблицю так жодного разу і не очолила, а потім втратила шанс бути другою в перестрілці. Китаянка Гуо Венцзюнь виступила значно стабільніше, а головне не здригнулася в останньому пострілі і стала чемпіонкою. Українці дісталася "бронза".
"Необхідно було продемонструвати всі внутрішні резерви організму, і, крім того, дочекатися посмішки фортуни. Боротьба у фіналі була наполегливішою, ніж вісім років тому в Афінах. У перестрілці з француженкою я допустила образливу помилку - зійшла з місця, тому й упустила "срібло". Але попереду ще один старт в олімпійському турнірі - малокаліберний пістолет. Там я сподіваюся показати кращий результат, ніж сьогодні, - поділилася враженнями з кореспондентом НОК України Олена Костевич. - Я натискала на курок останньою, щоб мене не відволікав звук пострілів суперниць. До речі, китайські вболівальники сьогодні поводили себе дуже некоректно, голосно реагуючи на вдалі постріли своєї співвітчизниці, хоча інші учасниці фіналу ще не відстрілялися".
У змаганнях зі стендової стрільби у скиті серед жінок перемогла американка Кімберлі Роде, яка у кваліфікації встановила олімпійський рекорд (74 мішені), а в фіналі повторила світовий (99). Наблизитися до такої влучності тепер вже триразової олімпійської чемпіонки ніхто з суперниць не зумів.
У групових перегонах на 140 кілометрів у жінок все вирішилося на фініші. У відрив втекли три велосипедистки, а чемпіонкою стала голландка Маріанна Вос, яка чотири роки тому ставала олімпійською чемпіонкою в трековій гонці за очками. Українка Альона Андрук зайняла красиве 50-е місце з шести десятків спортсменок, що фінішували.
У синхронних стрибках з триметрового трампліна серед жінок (цей вид спорту давно вважається коронкою схожих на роботів китайців) перше місце прогнозовано дісталося дуету з Піднебесної Хе Ци/Ву Мінься, а от українки Олена Федорова та Ганна Письменська пробилися у фінал, де фінішували на шостому місці. Зовсім непогано, але від призерів європейської першості ми чекали більшого.
Український дзюдоїст Сергій Дребот протримався тільки до другої сутички, в якій в додатковому часі програв супернику з Кореї Чжун Хо Чой (в результаті він дістався до третьої сходинки п'єдесталу пошани). Тріумфаторами дня в цьому виді єдиноборств стали Кум Ай Ан з КНДР і Лаша Шавдатуашвілі з Грузії. Цікаво, що для 20-річного закавказького спортсмена це перше "золото" дорослих змагань, а в квітні цього року він став тільки бронзовим призером чемпіонату Європи.
У важкій атлетиці прийшло чергове свято на казахстанську вулицю. Дворазова чемпіонка світу Зульфія Чіншанло, якій всього 19 років, встановила світовий рекорд у поштовху (131 кіло), олімпійський рекорд у сумі двоєборства (226 кіло) і стала чемпіонкою Лондона-2012. "Стати кращою на головних стартах чотириріччя - мрія будь-якого спортсмена. Я впевнена в своїх силах і знаю, як треба буде діяти на лондонському помості. Знаю, що на мене, як на дворазову чемпіонку світу, будуть покладатися великі надії, і в мене немає права на помилку", - говорила казахська надія за кілька днів до старту Ігор. Порадувала і наша Юлія Паратова, яка посіла п'яте місце, не дотягнувши до п'єдесталу всього 7 кілограм.
Головна сенсація дня також відбулася в турнірі штангістів. Вчорашній нікому не відомий юніор Ун Чол Ом з КНДР виступав в групі Б, але олімпійським рекордом у поштовху (168 кіло) вибив з сідла всіх суперників, у тому числі і чемпіона світу Ву Цзянбяо з Китаю.
На наш превеликий жаль, невдало в командному турнірі лучниць виступила збірна України. Наша команда в першому ж раунді програла 192:207 (чого варті вибиті "трійка" і "четвірка") Японії і на цьому припинила свій виступ в даній дисципліні. П'єдестал виявився повністю азіатським - Корея, Китай, Японія, причому долю "золота", як і в чоловіків, вирішив один бал.
Наш фехтувальник Дмитро Бойко вже в 1/16 фіналу програв 12:15 румунові Раресу Думітреску, після чого індивідуальний турнір шаблістів продовжився без української присутності. Румун з боями дістався до бронзового фіналу, але там програв росіянину Миколі Ковальову. У вирішальній же сутичці угорець Арон Шілагі не зустрів особливого опору з боку італійця Дієго Окьуцці.
І все-таки після позавчорашнього розсипу сенсацій і рекордів всі чекали чотирьох вечірніх фіналів плавального турніру, і надії повністю виправдалися.
В першому ж фіналі американка Дана Вольмер стала першою жінкою на планеті, що виплила з 56 секунд - на дистанції 100 метрів батерфляєм вона побила світовий рекорд. У півфіналі стометрівки брасом литовка Рута Мейлютіте побила рекорд Європи (1.05,21). Другим чемпіоном дня став південноафриканець Камерон Ван дер Бург, який переміг також зі світовим рекордом на стометрівці брасом. Француженка Каміль Муффа була першою на 400 метрах вільним стилем з новим олімпійським рекордом.
Чоловіча естафета 4х100 метрів вільним стилем стояла осібно, адже не щодня в одному запливі беруть участь стільки зірок світового масштабу. Фаворитами були американці, і якщо Майк Фелпс свій другий етап провів бездоганно, то вчорашній герой Раян Лохте провалився. На останньому етапі неймовірне плавання показав француз Яннік Агнель, який наздогнав і перегнав конкурента, забезпечивши сенсаційну вікторію "триколірній" команді.
Наприкінці про черговий скандал з допінговим душком. Узбецька гімнастка Луїза Галіуліна була відсторонена від змагань через виявлення в аналізі сечі слідів фуросеміду. Рішення про можливу дискваліфікацію може бути ухвалено після відкриття проби Б.
За матеріалами:
sport.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас