Інтернет-магазинам доведеться купувати мобільні касові термінали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтернет-магазинам доведеться купувати мобільні касові термінали

Казна та Політика
2412
У Державній податковій службі (ДПС) мають намір посилити контроль за сплатою інтернет-магазинами податків. При продажу товару підприємці, оформлені як юридичні особи, будуть зобов'язані видавати клієнтам фіскальний чек. Магазинам доведеться купувати мобільні касові термінали вартістю 1,5-3 тис. грн для кожного свого кур'єра. Учасники ринку попереджають, що це підвищить вартість їхніх товарів.
ДПС розробила зміни до закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", схвалення яких дозволить фіскалами жорстко контролювати обсяги продажів через інтернет-магазини і, відповідно, повноту сплати ними податків до бюджету. Запропоновано зобов'язати юридичних осіб, що займаються електронною торгівлею, надавати споживачеві розрахунковий документ - фіскальний чек. Він буде видаватися споживачам, які отримують або повертають товар, отримують послугу або відмовляється від неї, включаючи "ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі інтернет". Фіскальний чек буде видавати кур'єр при доставці товару.
Як пояснили "Ъ" у прес-службі ДПС, кожен постачальник повинен буде мати при собі портативний касовий апарат. "Таким чином, клієнт в разі потреби зможе довести, що купив товар в певній кількості і на зазначену суму саме в цьому інтернет-магазині. У законодавстві не визначено поняття інтернет-торгівлі, фактично всі такі магазини поза законом", - додають в ДПС, нагадуючи, що в Росії вся електронна комерція ліцензована, кожен магазин внесений до реєстру. "У нас, зокрема, замовивши доставку з "Фуршету", можна також отримати фіскальний чек, тобто, їх кур'єри вже оснащені касовими апаратами", - додають в ДПС.
Ціна сертифікованих в Україні портативних касових апаратів варіюється від 1,5 тис. до 3 тис. грн. За словами директора підприємства-виробника "Екселліо" Володимира Краснова, великим попитом користуються дешеві моделі. Їх найчастіше купують для надання послуг паркування і в невеликі торгові точки. "Такі апарати видають до 1 тис. чеків на день і дуже прості у використанні", - додає пан Краснов.
На думку президента Асоціації електронного бізнесу Юрія Чайки, мета податківців - не стільки захист прав споживачів, скільки контроль над адекватною сплатою податків. "З одного боку, така ініціатива виправдана, оскільки фіскали бачать, що товару продається значно більше, ніж сплачується податків. З іншого - оснащення кожного кур'єра мобільним терміналом для видачі чека призведе до подорожчання продукції. Причому дешевий товар подорожчає в більшій мірі, ніж дорогий" , - говорить пан Чайка. У ДПС зазначають, що ціна товару, купленого в інтернеті, на 25% нижча, ніж в офлайнових магазинів, завдяки економії на утриманні офісу, складських приміщень та великій кількості співробітників.
Виконавчий директор "Терра-центр" (франчайзі датської компанії Jysk) Євген Іваниця підтверджує, що оснащення кур'єрських служб портативними апаратами призведе до подорожчання вартості послуг доставки. "Ми користуємося послугами компанії "Міст Експрес", вони надають нам накладну, згідно з якою ми звітуємо, тому апарати доведеться закуповувати їм. Крім подорожчання товару, процедура доставки буде займати більше часу. У компанії величезний автопарк, і оснастити кожен автомобіль касовим апаратом складно", - пояснює пан Іваниця. В "Міст Експрес" від коментарів відмовилися. Юрій Чайка вважає, що домогтися значного фіскального ефекту не вдасться. Невеликі компанії в разі посилення фіскального контролю традиційно дроблять бізнес і оформлюють його на фізичних осіб-підприємців, які звільнені від використання РРО. Пан Чайка нагадує, що більше половини інтернет-магазинів зареєстровані як СПД. "Але вважаю, у податковій службі придумають якийсь метод впливу і в цьому випадку. Ще 5 років тому звичайні магазини теж працювали без чеків", - резюмує він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас