Банки виводять ресурси з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки виводять ресурси з України

Кредит&Депозит
7184
Українські фінустанови продовжують форсовано повертати борги іноземним кредиторам. Перш за все, це стосується банків з іноземним капіталом, підконтрольних західним фінансовим групам.
Вони повертають ресурси своїм материнським компаніям. За даними НБУ, за перше півріччя 2012 року вітчизняна банківська система погасила кредити нерезидентів більш ніж на 1,5 млрд доларів.
Найбільше зовнішніх запозичень в січні - липні повернув ПриватБанк - на 500 млн доларів. Вся справа в тому, що на початку лютого ця фінустанова погасила на таку суму випуск 5-річних єврооблігацій. Всі інші масові повернення здійснювали іноземні "дочки".
Майже $400 млн повернув материнській структурі Райффайзен Банк Аваль, скоротивши свою зовнішню заборгованість до менш ніж 1,2 млрд доларів. Відзначимо, що в умовах обмежень на валютне кредитування Райффайзен Банк Аваль спішно позбавляється не тільки від закордонного фондування у валюті, але і від валютних депозитів громадян.
Найвища ставка за доларовим депозитом на рік, яку пропонує банк, становить 4,15% річних - це вдвічі менше від середньоринкового значення. Більше 300 млн доларів на батьківщину повернув Сведбанк.
Як відомо, українська "дочка" шведського Swedbank завершує процедуру виходу з роздрібного сегмента банківського ринку. Проте заборгованість перед материнською структурою ще досить велика - понад 350 млн доларів. Виводять ресурси з України й інші банки із західним капіталом - ОТП Банк, УкрСиббанк, Ерсте Банк та ін.
З великих "іноземців" практично не виплачували свої кредити тільки Укрсоцбанк (приблизно 1,5 млрд доларів) і банк "Форум", який здійснив великі погашення в 2011 році, і зараз його заборгованість складає всього близько 100 млн доларів.
Втім, поряд із західними "дочками" серед лідерів зі скорочення заборгованості перед нерезидентами значиться і Альфа-Банк (Україна). У той же час російські держбанки достатньо щедро фінансують свої підрозділи в Україні.
У першому півріччі російський Внешэкономбанк активно постачав грошима дочірній Промінвестбанк. В результаті зовнішній борг останнього збільшився майже на 700 млн доларів, до 2 млрд доларів. До речі, примітно, що цей банк у першому півріччі був серед лідерів з відтоку клієнтських депозитів.
Виходить, що відбувалася заміна локального фондування на зовнішнє фінансування врозріз з загальноринковою тенденцією. Майже на 300 млн доларів свою зовнішню заборгованість збільшив ВТБ Банк. Відзначимо, що Промінвестбанк і ВТБ Банк очолюють список лідерів за розміром зовнішніх боргів. Але якщо перший активно кредитує економіку, то другий останнім часом робить наголос на кредитуванні бюджету через придбання ОВДП.
Як відомо, в період кредитного буму 2005-2007 років вітчизняні банки масово залучали "довгі" дешеві ресурси із зовнішніх ринків і направляли їх на кредитування як компаній, так і населення.
Деякі фінустанови (УкрСиббанк, Ерсте Банк) навіть відмовлялися від приватних депозитів на користь зовнішнього фондування, частка таких ресурсів досягала 60% зобов'язань окремих банків із західним капіталом. В результаті, на кінець 2008 року зовнішня заборгованість склала 40 млрд доларів.
Одначе, обпікшись на валютних кредитах після девальвації гривні наприкінці 2008 року, банки змушені були радикально змінювати бізнес-модель. Зовнішні позики тепер виявилися ні до чого. Крім того, в умовах розтягнутої боргової кризи в Європі тамтешні банки не готові надавати ресурсну підтримку своїм дочірнім банкам і стимулюють їх до переходу на фондування з локальних ринків.
Зараз на кредити від нерезидентів припадає менше 20% сукупних зобов'язань банківської системи, тоді як до кризи майже третина ресурсів надходила в банківський сектор ззовні.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас