"Газпром" більше не буде знижувати ціну на газ для європейців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" більше не буде знижувати ціну на газ для європейців

Енергетика
1057
"Газпром" відмовляється від подальшого зниження цін на газ для європейських споживачів, а в разі програшу в судах обіцяє припинити їм постачання. У п'ятницю про такі підсумки переговорів з російською монополією повідомили у польській PGNiG. У Міненерго побоюються, що аналогічні умови будуть висунуті і Києву. Джерела в "Газпромі" стверджують, що жорстка позиція щодо Польщі безпосередньо пов'язана з Україною.
У п'ятницю генеральний директор польської нафтогазової компанії Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) Гражина Петровська-Олива заявила, що не бачить можливості позасудового врегулювання конфлікту з "Газпромом" щодо перегляду контракту і зниження ціни газу. "Арбітражний процес не виключав переговорів з "Газпромом", але в даний момент позиції обох сторін не дають підстав для полюбовної угоди", - зазначила вона.
PGNiG подала позов до "Газпрому" до Стокгольмського арбітражного суду, вимагаючи зниження цін на газ в кінці 2011 року. Це сталося після того, як "Газпром" відмовився переглядати формулу ціни для польської компанії, хоча надав 15-відсоткові знижки на 2011 рік Естонії та Латвії, а також погодився змінити методики розрахунку ціни для таких споживачів, як E.On Ruhrgas, GDF Suez і Eni. PGNiG зажадала знижки 10% і зміни формули ціни. Позови до "Газпрому" подавали також грецька DEPA, італійська Edison і німецькі RWE і E.On, які в підсумку домоглися зниження ціни. "Газпром" уклав з цими компаніями мирову угоду, але арбітраж встиг винести низку проміжних рішень, які були не на користь російської монополії (див. "Ъ" від 25 червня).
У прес-службі "Газпрому" від коментарів відмовилися, але джерело "Ъ" в компанії пояснило, що знижувати ціни для PGNiG "Газпром" не буде, щоб не створювати прецеденту, "яким могла б скористатися Україна". "Всі компанії, яким ми раніше надали знижки, так чи інакше співпрацюють з нами. Польська PGNiG, як і "Нафтогаз", тримається особняком, а тому давати їм знижки абсолютно нелогічно", - заявив співрозмовник "Ъ".
Після введення в експлуатацію газопроводу Nord Stream "Газпром" став менше залежати від транзиту через територію Польщі і тепер "жорсткіше відстоює свої інтереси", відзначає джерело "Ъ" у російській компанії: "Якщо суд скасує нашу угоду з Польщею, ми припинимо її виконувати і зупинимо постачання палива в країну. Нехай після цього польська сторона переконає нас підписати більш вигідну угоду".
Офіційно в українському Міненерго заяви "Газпрому" не коментують. Але високопоставлене джерело "Ъ" в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості визнає, що в міністерстві не зацікавлені в повторенні ситуацій 2006 та 2009 років. Тоді російська монополія скорочувала постачання палива в Україну через те, що "Нафтогаз" і "Газпром" не змогли узгодити ціну постачання газу. "Європейці в нинішньому конфлікті навряд чи відкрито стануть на наш бік", - вважає співрозмовник "Ъ" в міністерстві.
Євросоюз вже в п'ятницю висловив свою думку. Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу застеріг Україну та Росію від можливої газової кризи. "Важливо, щоб поточні переговори України і Росії про зниження ціни газу не загрожували поставкам в Європу, - сказав пан Баррозу. - На жаль, ми маємо досвід проблем в енергетичних відносинах України та Росії. Страждали від цього і в ЄС. Багато європейців добре пам'ятають газову кризу 2009 року".
Разом з тим навіть в разі припинення поставок, як і при попередніх конфліктах, "Нафтогаз" зможе відбирати необхідний країні обсяг палива, вважає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. "У цьому випадку газ просто оплачувався заднім числом, і Україна ще жодного разу не зазнала штрафних санкцій ні перед Європою, ні перед "Газпромом". А ось російська монополія зазнала збитків, і дуже значних. Їй довелося заплатити неустойки за недопоставку палива", - каже пан Марунич.
Нагадаємо, в 2009 році "Газпром" скоротив постачання в Європу на чверть, через що сталися перебої з газом в Болгарії, Італії, Угорщині, Польщі та інших країнах Східної Європи. Тоді європейські компанії виставили "Газпрому" претензії на загальну суму понад $1,1 млрд, і російська компанія була змушена задовольнити більшу частину з них.
Технічно договори укладені між покупцями і "Газпромом", тому відшкодування збитків від недопоставок юридично лягає на російську монополію, відзначає партнер юрфірми "Ілляшев і партнери" Роман Марченко. За словами члена комітету Верховної ради з ПЕК Олександра Гудими, якщо суд визнає недійсною нинішню угоду з "Газпромом", чинними можуть бути визнані попередні контракти, за якими "Нафтогаз" отримував паливо в 2006-2008 роках. "Формально минулу угоду ніхто не скасовував, вона не діє, лише поки є новий договір, укладений в 2009 році, - говорить пан Гудима. - Скасування нового договору дає можливість отримувати газ за старим".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас