Єврогрупа затвердила фіндопомогу іспанським банкам у розмірі до 100 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврогрупа затвердила фіндопомогу іспанським банкам у розмірі до 100 млрд євро

Казна та Політика
208
Єврогрупа (міністри фінансів країн зони євро) підписала угоду про взаєморозуміння з Іспанією, згідно з якою країна отримає до 100 млрд євро на рекапіталізацію банківської системи, передає Reuters. "Ми законодавчо закріпили те, що обговорювалося на попередніх засіданнях Єврогрупи, офіційно схваливши угоду про взаєморозуміння, що містить умови, на яких Іспанія отримає фінансову допомогу для рекапіталізації банків", - заявив міністр фінансів Люксембургу Люк Фрейден. Подібний крок підтримали всі 17 міністрів фінансів країн зони євро.
Фінансова допомога надійде Іспанії не відразу, оскільки до цих пір ведеться аудит низки іспанських банків. Мадрид очікує отримати перший транш допомоги в розмірі 30 млрд євро вже в кінці липня ц.р.
Нагадаємо, 21 червня 2012 року були опубліковані перші підсумки аудиту іспанського банківського сектора, складені аудиторськими компаніями Rolan Berger та Oliver Wyman, згідно з якими, для відновлення банківської системи Іспанії може знадобитися від 51 млрд євро до 62 млрд євро. За даними аудиту, трьом найбільшим іспанським банкам - Banco Santander, BBVA і Caixabank - не знадобиться вливання додаткового капіталу навіть за найгіршого сценарію.
Рекапіталізація необхідна невеликій групі банків, проблеми яких іспанський уряд вже почав вирішувати шляхом націоналізації. На даний момент націоналізовані 4 банки - Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia і Banco de Valencia, причому Bankia, четвертий за обсягом активів банк Іспанії, вже попросив фіндопомогу в розмірі 19 млдр євро.
При цьому точні дані про потреби іспанського банківського сектора стануть відомі лише за підсумками другого аудиту. Результати другого дослідження (які будуть оприлюднені у вересні 2012 р.) будуть відображати повнішу картину, так як в рамках аудиту, проведеного Deloitte, Ernst and Young, PriceWaterhouse Coopers і KPMG, буде протестовано 90% банківського сектора країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас