Берлін заборгував 1 трлн євро за кредитом 450-річної давнини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Берлін заборгував 1 трлн євро за кредитом 450-річної давнини

Кредит&Депозит
4064
Невелике німецьке містечко Міттенуайлд, що за 30 км на південний схід від Берліна, недавно виявило в своїх архівах укладений в 1562-му кредитний договір.
Згідно з документом Міттенуайлд виділив німецькій столиці позику в розмірі 400 гульденів.
Договір був знайдений місцевим істориком Вірою Шмідт. Враховуючи, що кредит був виданий під 6% річних, то сьогодні чистий борг Берліна перевищує 11 200 гульденів (112 млн євро). Але це не все. Якщо до нього додати інфляцію за більш ніж чотири століття і композиційний відсоток, то заборгованість буде в районі 1 трлн євро.
Одначе Берліну, який сьогодні винен різним кредиторам 63 млн євро, швидше за все, не доведеться шукати гігантську суму грошей. Справа в тому, що на борговій розписці відсутня печатка, що робить документ недійсним. Хоча історики стверджують, що печатка на подібних документах рідко використовувалася до XVII століття.
На думку чиновників німецької столиці, Берлін вже частково погасив свій борг Міттенуайлду. Святковий гульден, випущений в 1539-му, був недавно подарований невеликому місту міністром фінансів Берліна Ульріхом Ніссбаумом. Якщо цей гульден виставити на продаж, то монета з золота може бути продана за 100 тис. євро, стверджує газета Berliner Zeitung.
Тим часом з'ясувалося, що цей кредитний договір "виявлявся" до цього вже не раз, і Міттенуайлд багаторазово звертався до Берліна з пропозицією погасити багатовікову заборгованість. Згідно з даними місцевих ЗМІ, Міттенуайлд приблизно кожні 50 років починаючи з 1820-го оголошує про непогашений борг.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас