Chevron буде добувати нафту в Іраку без схвалення влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Chevron буде добувати нафту в Іраку без схвалення влади

Енергетика
578
Американська нафтова компанія Chevron домовилася про придбання двох геологорозвідувальних блоків, потенційно багатих нафтою, в іракській області Курдистан. Дане рішення може викликати невдоволення офіційного Багдада, так як останній давно конфліктує з курдами щодо прав на видобуток нафти в їх регіоні та розподілу доходів, що надходять від продажу вуглеводнів.
Chevron придбає частку в цих блоках у індійської компанії Reliance. Блоки розташовані на північ від столиці Курдистану - міста Ербіль.
У червні Багдад поскаржився на дії Exxon Mobil президенту США Бараку Обамі. Тим не менш, жодного втручання з боку Вашингтона так і не було.
Курдська влада і Багдад постійно сперечаються про легітимність контрактів, укладених нафтодобувачами безпосередньо з Курдистаном. Провінція вже уклала контракти з 40 енергетичними компаніями.
Контракти на розвідку і видобуток нафти були централізовані в Іраку урядом, який прийшов до влади після падіння режиму Саддама Хусейна. Провінціям країни було заборонено самостійно укладати угоди з нафтовидобувними компаніями.
Курдистан, що входить до складу Іраку, має статус широкої автономії. Курдистан не згоден з Багдадом щодо цілої низки питань, включаючи розподіл прибутку. З початку квітня провінція повністю припинила експорт нафти, заявивши, що центральний уряд не розрахувався з ним за вже поставлені енергоресурси.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас