Китай скоротить податок на прибуток іноземних компаній на 50% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай скоротить податок на прибуток іноземних компаній на 50%

Казна та Політика
502
Китай має намір скоротити податок на прибуток іноземних компаній, який ті репатріюють за кордон. За рахунок цього влада країни розраховує стимулювати прямі іноземні інвестиції (ПІІ), приплив яких в КНР знижується шостий місяць поспіль. Спочатку ініціатива може призвести до зростання репатрійованих коштів, але в перспективі виправдає очікування Пекіна, вважають експерти.
За даними The Financial Times, зниження ставки податку на репатріацію прибутку іноземними компаніями може досягти 50%. Одночасно будуть знижені податки на дивіденди, які китайські публічні компанії виплачують іноземним акціонерам, з 10 до 5%. В обох випадках пільгові ставки торкнуться тільки компаній з тих країн, які уклали з КНР угоди про подвійне оподаткування. За даними Державного управління з валютного регулювання КНР (SAFE), за минулий рік іноземні компанії репатріювали з країни дивіденди на загальну суму 65 млрд дол. Податки на репатріацію коштів склали близько 8,6 млрд дол - більше половини всіх податків, які заплатили іноземні компанії в китайський бюджет.
"Загальна картина зараз така, що через економічну ситуацію у світі в останні пару років Китай бачить необхідність створити більш сприятливе середовище для іноземних інвесторів. Зміни оголошені якраз тоді, коли компанії виплачують свої піврічні дивіденди", - цитує FT Хун Мін Хо, партнера KPMG, який очолює податкову практику в Китаї. У компанії прогнозують, що спочатку компанії будуть репатріювати більше коштів з Китаю, користуючись новими податковими пільгами, проте в перспективі це створить для них стимул до збільшення інвестицій в країну.
Заходи для стимулювання іноземних інвестицій, хоча і розроблялися протягом року, вжиті дуже своєчасно. За перше півріччя обсяг ПІІ до Китаю скоротився на 3%, до 59,1 млрд дол, повідомило вчора Міністерство торгівлі КНР. Показник знижується вже шостий місяць підряд, причому в червні падіння, за підрахунками Reuters, досягло 7% відносно того ж місяця минулого року. Проте влада країни сподівається, що за підсумками року приплив ПІІ буде на рівні або навіть трохи вище торішніх 116 млрд дол.
Експерти вважають оголошені владою заходи ознакою її впевненості в економіці країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас