Експерт: Україні невигідно розраховуватися за газ рублями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Україні невигідно розраховуватися за газ рублями

Енергетика
1629
Теоретично "Нафтогаз" міг би розраховуватися за імпортований російський газ рублями, але практично це невигідно. Про це заявив фінансовий експерт Ерік Найман.
Він зазначив, що в України немає рублів, щоб платити за газ. Є якийсь рублевий товарообіг, але він дуже невеликий, та й не звикли ми працювати з росіянами в рублях.
"Це додаткові валютні ризики. З ними потрібно якось працювати, витрати виникають додаткові. Тому, якщо Україна візьме кредит у рублях і буде розраховуватися з "Газпромом" за газ, у "Нафтогазу" виникає рублевий кредит. Він повинен буде піти на валютний ринок. У таких обсягах, як купує "Нафтогаз", він чинитиме вплив навіть на ринок долара. В масштабах України це буде землетрус. Природно, він буде йти на російський ринок і купувати рублі. І "Нафтогаз" завжди буде купувати дорогий рубль. Але для початку потрібно навчитися працювати з валютними ризиками, вміти їх хеджувати. Для цього необхідно провести навчальні заходи. Поки я цього не бачу. "Нафтогаз" у нас завжди відрізнявся "неумом и несообразительностью", - пояснив Найман.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас