В українців відберуть готівку - НБУ отримає право встановлювати ліміти готівкових платежів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українців відберуть готівку - НБУ отримає право встановлювати ліміти готівкових платежів

Валюта
12204
За всі покупки дорожчі 20 тис гривень доведеться розплачуватися карткою.
Парламент затвердив у першому читанні правки НБУ в законодавство (законопроект №10656) щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків". Як пише тижневик "Комментарии", одна з головних новацій документа - надання центробанку країни повноважень встановлювати максимальні ліміти готівкових платежів при розрахунках за товари та послуги. Простіше кажучи, покупці втратять можливість робити великі придбання за готівку. Оплата будь-якого товару, вартість якого буде перевищувати встановлений центробанком ліміт - від дорогої техніки до нерухомості, - повинна буде здійснюватися винятково за допомогою платіжної картки (а в перспективі і мобільного телефону). Дотримання цих вимог контролюватиме ДПАУ.
Офіційний привід для такого роду пертурбацій - намір чиновників перемогти тіньову економіку.
"Тільки в цьому році ліміти на оплату готівкою встановили Греція, Іспанія та Італія. Мотивом до цього стала кампанія боротьби з "сірою" і "чорною" економіками і необхідність збільшити збирання податків для скорочення бюджетних дефіцитів", - розповів директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем (EMA) Олександр Карпов. Наприклад, щоб громадяни Італії не ухилялися від сплати податків, там була введена заборона на оплату готівкою покупок на суму, що перевищує 1 тис. євро. В Греції цей ліміт становить 1,5 тис. євро, у Бельгії - 5 тис. євро. Швеція і зовсім роздумує над можливістю заборони на оплату покупок паперовими грошима в роздрібних точках.
Новий закон дозволить Нацбанку відстежувати величезний обсяг платежів, які сьогодні йому практично непідконтрольні. "Обійти таку норму буде неможливо. Покупець нерухомості просто не зможе оформити право власності на квартиру, поки не пред'явить документ, що операція була оплачена безготівковим способом", - розповідає Олександр Карпов.
Контролювати безготівкові платежі громадян зможе і ДПАУ. Очевидно, в кінцевому підсумку все зведеться до масових перевірок роботодавців, які виплачують своєму персоналу зарплати "в конвертах". "Головний біль від необхідності якось засвітити наявні доходи отримають в тому числі багато чиновників, які не з чуток знають, що таке відкат і "подяка", - прогнозує президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Втім, головною проблемою може стати нерозвиненість інфраструктури. Відповідно до змін, які повинні бути внесені до Адміністративного кодексу, за відмову прийняти платіжну картку торговців штрафуватимуть на 500 не оподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5 тис. грн.). Такі заходи повинні розворушити і населення, яке сьогодні дуже неохоче користується пластиком. За даними НБУ, на 1 квітня 2012 року з 59 млн. карток, що перебувають в обігу, активними (тобто такими, якими здійснювалися розрахунки в останні три місяці) були лише трохи більше половини.
"Якщо закон буде схвалений, наступним кроком НБУ в плані популяризації безготівкових платежів може стати встановлення мінімального рівня комісії за зняття готівки в банкоматах. Це було б логічно, враховуючи, що на сьогодні більше 90% всіх транзакцій за банківськими картками припадають на переведення в готівку коштів в банкоматах", - прогнозує начальник управління розвитку термінального бізнесу Банку Національний кредит Євген Думчев.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас