МВФ попередив Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ попередив Україну

Казна та Політика
5533
10 липня пізно ввечері Міжнародний валютний фонд (МВФ) поширив інформаційне повідомлення (PIN) №12/72 про підсумки перевірки України в рамках Статті IV Угоди країн-членів МВФ. Мова йде про регулярний нагляд з боку МВФ за економіками держав - членів організації.
Місія МВФ перебувала в Україні з 21 по 28 травня 2012 року. 29 червня Виконавча рада МВФ завершила своє дослідження, його результати наводяться нижче. Експерти Фонду дійшли до висновку, що Україна показала сильне відновлення економіки в 2010-11 роках після глибокої рецесії, яка виникла в результаті впливу світової кризи. Але тепер відновлення сповільнюється, падає попит на експортні товари з України і повільно зростають обсяги кредитування. Зростання економіки в цьому році очікується на рівні 3%.
При цьому інфляція підніметься на 7,4% в 2012 році, що відображає тиск заробітної плати і зростання цін на продовольство. Ослаблення зовнішнього попиту приведе, як очікується, до розширення дефіциту поточного рахунку до 6,5% ВВП.
Ризики залишаються високими через глобальну невизначеність. Різке скорочення світового попиту, стрибки цін на сировинні товари, дефіцит позикових коштів від європейських банків створюють ризики для стабільності України, яка потребує зовнішнього фінансування.
Після того, як дефіцит бюджету України покращився у 2011 році до 3,1% ВВП дефіциту бюджету, фінансове становище країни залишається під тиском. Держборг знизився з 41% до 36% від ВВП в 2011 році, пенсійна реформа поліпшила середньострокові бюджетні перспективи. Зростання зарплат і пенсій в цьому році на тлі колишнього рівня доходів бюджету ведуть до 3,25% дефіциту держсектору замість цільового показника 1,8%. Дефіцит держкомпанії "Нафтогаз" планується довести до 2% ВВП у цьому році, додатково до загального дефіциту держбюджету.
В даний час жорстка грошово-кредитна політика спрямована на попередження зовнішніх ризиків і стримування інфляції. Тим не менш, цей захід в поєднанні зі скороченням частки позикових коштів банків стримує зростання кредитування. Дефіцит ліквідності, а також нормативи НБУ та інші адміністративні заходи зробили свій внесок у стабільність валютного курсу.
Реформи банківського сектора просунулися, хоча баланс залишається слабким. Банківська система здається в достатній мірі капіталізованою. Тим не менш, рентабельність банківського бізнесу близька до нуля, рівень проблемних кредитів залишається високим, і стабільність роботи банків залежить від руху валют. Вжиті заходи з дерегулювання економіки і спрощення податкового та митного кодексів можуть в майбутньому позитивно позначитися на бізнес-середовищі в Україні.
Оцінка Виконавчої ради
Виконавчі директори МВФ вітали прогрес, досягнутий Україною після кризи 2008-09 років, у тому числі зростання економіки, зниження рівня інфляції і скорочення державного дефіциту. Фонд також дякує владі за зусилля з просування низки реформ, зокрема, пенсійної реформи і нового податкового та митного кодексів. Одначе слід зазначити, що країна залишається вразливою у зв'язку з низькими обсягами резервів, великою зовнішньою і фіскальною потребою у фінансуванні і несприятливим зовнішнім середовищем. Директори підкреслили необхідність зміцнення політики та реформ, спрямованих на скорочення цих вразливостей, створення буферів для внутрішньої і зовнішньої стабільності і поліпшення середньострокових перспектив зростання.
Фінансова консолідація залишається пріоритетом розвитку України. Директори Фонду вітали рішучість української влади щодо виконання у 2012 році запланованого дефіциту бюджету і закликали оперативно вжити надзвичайних заходів для захисту від можливих небезпек. У середньостроковій перспективі зусилля, що вже вживаються, необхідні для зміцнення державних доходів, реформи державного сектора, а також переорієнтування витрат на збільшення зростання економіки.
Всеосяжна реформа енергетичного сектора має вирішальне значення для зниження навантаження на бюджет та отримання енергетичної незалежності. Фонд закликає Україну поступово збільшувати тарифи на газ та опалення і підвищувати платіжну дисципліну. Підвищення внутрішніх цін на енергоносії має важливе значення для приведення попиту та пропозиції в рівновагу, поряд зі збільшенням інвестицій у вітчизняне виробництво енергії. Підвищення енергоефективності та поліпшення цільових субсидій для захисту бідних верств населення також повинні бути важливими компонентами стратегії енергетичного сектора.
Грошово-кредитна політика повинна приділяти більше уваги стабільності цін. Жорсткість грошово-кредитної політики буде виправдана, якщо платіжний баланс і інфляційний тиск посиляться. Поступове підвищення гнучкості обмінного курсу сприятиме пом'якшенню зовнішніх шоків, зміцненню резервів і збереженню конкурентоспроможності. Підвищена гнучкість гривні повинна привести до вирішення проблем балансу у фінансовому секторі, поряд з фіскальною, грошово-кредитною політикою і політикою оплати праці, яка б відповідала політиці підтримки цінової стабільності.
Директори МВФ вітають прогрес, досягнутий в банківському секторі. Вони закликають владу усунути недоліки, які залишилися, зокрема, високий рівень проблемних кредитів, низьку рентабельність і валютний дисбаланс, щоб банківський сектор міг повною мірою підтримувати економічне зростання.
Директори вітають плани щодо зниження впливу валютних ризиків на банківську систему, в тому числі і завдяки продажу банкам держоблігацій, номінованих в інвалюті. У більш широкому сенсі, Директори закликали Україну зробити зусилля і остаточно позбутися від політики, продиктованої кризою. Директори Фонду підтримують план економічних реформ президента України, який спрямований на сприяння економічному зростанню, поліпшення ділового клімату та залучення інвестицій. Досягнення цих цілей неможливе без всеосяжних структурних реформ, у тому числі більш сильної системи держуправління і подальшої приватизації.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас