Янукович: Попередню ринкову ціну української ГТС експерти можуть назвати у серпні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Попередню ринкову ціну української ГТС експерти можуть назвати у серпні

Енергетика
383
Попередню ринкову ціну української ГТС експерти можуть назвати в серпні. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час неформальної зустрічі з клубом головних редакторів країн СНД, Балтії та Грузії, повідомляє прес-служба голови держави.
"Сьогодні ми продовжуємо працювати над створенням газотранспортного консорціуму", - сказав голова держави.
"Українська сторона, - підкреслив він, - виходить з того, що нашу унікальну газотранспортну систему треба зберегти і забезпечити її ефективну роботу". "У цьому зацікавлені і Росія, і Україна, і Європа", - переконаний Янукович.
Президент зазначив, що мова йде про необхідність модернізації української ГТС, збільшення її можливостей і обсягів прокачування. Разом з тим Віктор Янукович додав, що реалізація цього проекту вимагає вкладення значних коштів. "Головна мета - зберегти систему, модернізувати її, вкласти в неї гроші та забезпечити стабільну роботу", - підкреслив голова держави.
Він також зазначив, що процес створення газотранспортного консорціуму має бути законним і прозорим.
Крім того, Президент підкреслив, що таке важливе для держави питання потребує об'єктивної оцінки. Він повідомив, що для визначення об'єктивної вартості та технічного стану національної ГТС Україна уклала угоду із західними фахівцями, які зараз проводять відповідний аудит. "Працюють ці експерти, і попередню оцінку системи ми сподіваємося отримати в серпні. У серпні буде зрозуміла ринкова ціна цієї системи", - сказав голова держави.
Віктор Янукович додав, що Україна зацікавлена в надійних, стабільних партнерах в цьому питанні. "Я переконаний, ми завтра будемо обговорювати це питання... Створення газотранспортного консорціуму, звичайно, якісно покращить відносини в газовій сфері України та Росії", - сказав голова держави.
Нагадаємо, раніше заступник голови правління "Нафтогазу" Вадим Чупрун заявляв, що Україна має намір визначити вартість своєї газотранспортної системи, на базі якої Київ сподівається створити транспортний консорціум з Росією і Євросоюзом до липня 2012 року.
Додамо, що українська ГТС вже двічі оцінювалася: у 2007 р. - в 24,8 млрд дол, а в 2009 р. - в 9,9 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас