ЄЦБ не відкидає подальшого зниження базової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ не відкидає подальшого зниження базової ставки

Казна та Політика
259
Голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі не відкидає можливості подальшого зниження базової ставки в разі появи необхідності, повідомляє "Росія 24". На засіданні Європарламенту Маріо Драгі зазначив, що "зробить все, щоб зберегти цінову стабільність в єврозоні".
"Ми повинні подивитися, якою буде ситуація, якими будуть макроекономічні дані і їх зміни, а вже потім вирішити, яким має бути рішення керуючої ради", - зазначив голова Європейського центробанку.
Крім цього, Драгі зазначив, що дані II кварталу цього року показують ослаблення зростання, а це підвищує невизначеність. Проте голова монетарного регулятора висловив надію на поступове відновлення економіки єврозони.
Для реалізації поставлених завдань про вихід з кризи Драгі вважає необхідним і важливим частково відмовитися від суверенітету. Під цим маються на увазі створення європейського бюджетного союзу і випуск єдиних єврооблігацій.
Наступне засідання Європейського центрального банку відбудеться 2 серпня ц.р.
Минулого тижня ЄЦБ скоротив базову відсоткову ставку на 0,25% до рекордно низьких 0,75%. Ставка за депозитами була опущена до нуля.
Тим самим ЄЦБ фактично примушує банки кредитувати один одного на міжбанківському ринку замість того, щоб "паркувати" кошти на безпечних рахунках ЄЦБ.
ЄЦБ знаходиться під постійним тиском як з боку інвесторів, так і з боку Міжнародного валютного фонду та окремих європейських лідерів, які закликають структуру до більш активних дій у боротьбі з кризою. ЄЦБ наполягає, що його роль у вирішенні боргових проблем єврозони закінчена і решта знаходиться в руках урядів держав, в той час як МВФ наполягає на відновленні європейським центробанком скуповування держоблігацій країн єврозони, що, як зазначають експерти, малоймовірно.
Раніше член Керуючої ради ЄЦБ Евальд Новотни зазначав, що в банку для підтримки економіки єврозони є можливість скоротити відсоткові ставки.
Раніше ЄЦБ залишив облікову ставку без змін - на рекордно низькому рівні 1,0% річних. На додачу до цього, ЄЦБ закачав більше 1 трильйона євро у фінансову систему блоку за допомогою трирічних операцій фінансування, проведених в грудні і лютому.
Після оприлюднення цього рішення, голова ЄЦБ Маріо Драгі заявив, що банк вбачає "підвищені ризики" для економічного прогнозу єврозони. Драгі також повідомив, що, на думку ЄЦБ, річна інфляція в єврозоні буде перевищувати 2% (цільовий орієнтир ЄЦБ) до кінця 2012 р. і повернеться на рівні нижче 2% лише на початку 2013 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас