Словенія може стати шостою країною єврозони в черзі за зовнішньою фіндопомогою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Словенія може стати шостою країною єврозони в черзі за зовнішньою фіндопомогою

Казна та Політика
419
Словенія може стати шостою країною єврозони, якій знадобиться зовнішня фінансова підтримка від влади Європейського регіону у зв'язку зі складнощами в банківському секторі, вважають економісти, опитані агентством Bloomberg.
Раніше за фінансовою допомогою до влади Європи звернулися Греція, Португалія, Ірландія, Іспанія і Кіпр.
"Зростає ймовірність того, що Словенія стане наступною невеликою економікою, яка попросить у Євросоюзу фінансову допомогу, спрямовану на підтримку фінансового сектора", - наводить агентство Bloomberg думку економіста BNP Paribas SA у Варшаві Міхала Дибули.
Напередодні Єврокомісія схвалила надання державної допомоги найбільшому банку Словенії - Nova Ljubljanska Banka (NLB) у розмірі 382,9 млн євро, а також почала дослідження ефективності проведеного оздоровлення цього банку. Це вже друга докапіталізація банку за два роки - в березні минулого року ЄК схвалювала докапіталізацію банку на 250 млн євро.
Прем'єр-міністр Словенії Янеш Янса в кінці червня говорив про те, що країна ризикує повторити "грецький сценарій", і при цьому кілька днів тому заявив, що уряд країни робить все можливе для того, щоб нормалізувати ситуацію та уникнути необхідності звернення за зовнішньою фінансовою допомогою.
"Якщо відбудеться посилення боргової кризи в єврозоні, то це підштовхне вгору дохідності держоблігацій до тих рівнів, де може знадобитися підтримка МВФ і ЄС, - вважає економіст Capital Economics Вільям Джексон. - Необов'язково, що це відбудеться найближчим часом, але таку можливість відкидати не можна".
Міністр фінансів країни Янеш Шуштершич в свою чергу сказав, що найголовніше - це завершення докапіталізації NLB. "Я вважаю, що ми можемо вирішити це за допомогою внутрішнього фінансування. Я не думаю, що запит на зовнішню фіндопомогу буде, а економісти можуть говорити те, що побажають, так як вони не володіють останніми актуальними даними", - додав Шуштершич.
ВВП Словенії за підсумками 2011 року в цінах 2010-го склав 35,354 млрд євро, свідчать дані Eurostat. Держборг досяг 47,6% ВВП, збільшившись більш ніж удвічі з моменту введення євро в 2007-му, і може зрости до 54,7% ВВП до кінця 2012 року.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас