Австралія ввела податок на викиди вуглецю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Австралія ввела податок на викиди вуглецю

Казна та Політика
320
Уряд Австралії в неділю, 1 липня, ввів податок на викиди вуглецю, повідомляє Agence France-Presse. Відповідно до нового податку, який набрав чинності з моменту оголошення про його введення, найбільші виробники країни зобов'язані платити по 23 австралійські долари (23,5 долари США) за кожну тонну вуглецю.
"Сьогодні звичайна неділя, коли австралійці займаються своїми справами, але сьогодні і день, коли ми забезпечили наше майбутнє, майбутнє чистої енергетики", - заявила прем'єр-міністр Австралії Джулія Гіллард, оголошуючи про введення податку на вуглець.
За розрахунками уряду, новий податок допоможе до 2020 року скоротити в Австралії викид вуглецю до 159 мільйонів тонн на рік, що, як повідомляється, рівнозначно тому, що з доріг країни зникнуть 45 мільйонів автомобілів. На даний момент Австралія, де широко використовуються вугільні електростанції і розвинена гірничодобувна промисловість, входить до числа лідерів за шкідливими викидами на душу населення.
Планується, що податок на вуглець за фіксованою ставкою буде сплачуватися протягом трьох років, а в 2015 році Австралія перейде на торгівлю квотами на викиди, і їх ціна буде визначатися ринком.
Однак далеко не всі австралійці згодні з точкою зору уряду Гіллард. Політичні суперники лейбористів з Консервативної партії вважають, що новий податок призведе до зростання вартості життя і завдасть значної шкоди промисловості. Консерватори запевняють, що після того, як вони отримають перемогу на майбутніх парламентських виборах в 2013 році, спірний податок буде скасовано. З літа 2011 року, коли уряд Гіллард оголосив про плани щодо введення податку, в країні пройшли декілька масових демонстрацій протесту, учасники яких вимагали відмовитися від цієї ідеї.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас