Ембарго ЄС на імпорт іранської нафти сьогодні вступає в силу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ембарго ЄС на імпорт іранської нафти сьогодні вступає в силу

Енергетика
497
Ембарго ЄС на імпорт іранської нафти вступає в силу з сьогоднішнього дня, передає Reuters. Згідно з угодою, схваленою в кінці січня 2012 р., з 1 липня ввезення сирої нафти на територію країн-учасниць ЄС буде заборонено повністю. Також європейським компаніям буде заборонено страхувати постачання іранської нафти.
Нагадаємо, в кінці січня 2012 року голови зовнішньополітичних відомств держав - членів Євросоюзу схвалили нафтове ембарго відносно Ірану. Відповідно до нових санкцій, держави - члени ЄС припинять укладати нові контракти на постачання нафти з Ірану, проте чинні контракти будуть виконуватися до середини 2012 р.
США, Ізраїль і країни Євросоюзу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що ядерна програма носить винятково мирний характер і направлена на забезпечення країни електроенергією.
Іран - другий найбільший виробник нафти серед країн ОПЕК після Саудівської Аравії. У 2010 р. Іран перебував на третьому місці в світі за обсягами експорту нафти після Саудівської Аравії і Росії. На частку країн Євросоюзу в даний час припадає близько 3% іранського експорту сирої нафти. Найбільшим же споживачем іранського "чорного золота" є Китай, який закуповує 20% нафти республіки. За інформацією ОПЕК, загальна вартість річного експорту іранської нафти становить 71,6 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас