Україна зможе компенсувати внески в Ощадбанку СРСР в безготівковій формі - закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зможе компенсувати внески в Ощадбанку СРСР в безготівковій формі - закон

1211
Президент України Віктор Янукович підписав ініційований урядом закон про внесення поправок до закону про держгарантії відновлення заощаджень громадян України в установах Ощадбанку к.СРСР і Укрдержстраху (№ 10355), що передбачає виплату компенсації не тільки в готівковій, але і в безготівковій та інших формах відповідно до законодавства, повідомляє прес-служба голови держави.
Закон також встановив, що виплати будуть здійснюватися на базі "Реєстру вкладників заощаджень громадян" і надав Кабінету міністрів право визначати порядок проведення компенсації заощаджень.
При цьому під час другого читання депутати встановили мінімальний розмір допомоги на поховання спадкоємцям застрахованих осіб на рівні прожиткового мінімуму.
Серед інших змін, введених законом: виключення з переліку джерел виплат офіційних валютних резервів НБУ, відмова від урахування при визначенні черговості виплат віку вкладника та інших обставин, відмова від повернення компенсаційних сертифікатів і звуження держпаперів к.СРСР до тих, які продавалися через Ощадбанк на території України.
Опозиційний депутат Юрій Кармазін пропонував прибрати норму про інші, крім грошової, форми виплати компенсації. У той же час депутат від Партії регіонів Олександр Стоян, що представляв законопроект, стверджував, що спочатку компенсація все одно буде перераховуватися на картку, а потім кошти з неї можуть направлятися на оплату інших послуг. Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, в "Реєстр вкладників заощаджень громадян" на 1 січня 2012 року були внесені дані про знецінені заощадження близько 11,8 млн громадян України, загальний обсяг коштів на компенсаційних рахунках яких складає 49,8 млрд грн: з них лише близько 6,4 млн осіб в 2008 році отримали компенсацію в межах 1 тис. грн на загальну суму 5,8 млрд грн.
"Прогнозована кількість осіб, які можуть звернутися в Ощадбанк з метою отримання компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, внесених в період до 2 січня 1992 року в установи Ощадбанку к.СРСР, - 6 млн (загальний обсяг коштів на їх компенсаційних рахунках - 50 млрд грн)", - наголошується в записці.
Як повідомлялося, уряд Юлії Тимошенко у 2008 році вирішив виплатити вкладникам Ощадбанку к.СРСР до 1 тис. грн на вкладника. Компенсацію отримали лише близько половини вкладників, після чого програма була припинена через брак коштів і, як заявляла тодішній прем'єр, протидію президента Віктора Ющенка і парламенту.
Тимошенко у своїй передвиборчій програмі напередодні президентських виборів 2010 року, які вона програла Януковичу, обіцяла в разі перемоги відновити повернення знецінених заощаджень до повного їх завершення протягом трьох років.
Президент на розширеному засіданні Кабінету міністрів 7 березня цього року доручив уряду забезпечити виплату в червні-грудні 2012 року ще 5,4 млн вкладникам Ощадбанку к.СРСР, внесеним до Реєстру, компенсацій за знеціненими внесками у розмірі до 1 тис. грн. У квітні Рада схвалила відповідні правки до держбюджету-2012, якими на ці цілі в поточному році виділено 6,15 млрд грн. Виплати розміром до 1 тис. грн стартували 1 червня.
Крім того, Янукович доручив уряду продовжити в 2013-2015рр виплати знецінених внесків, щоб, за словами прем'єра Миколи Азарова, "за три роки практично закрити проблему, що турбує громадян".
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас