Різниця між доходами найбагатших і найбідніших в Україні - 5,4 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Різниця між доходами найбагатших і найбідніших в Україні - 5,4 рази

6534
У 2011 році доходи 10% найбагатших українців були в 5,4 рази більшими від доходів 10% найбідніших. Про це йдеться в аналітичному звіті Ерсте Банку.
Співвідношення доходів багатих і бідних залишилося майже незмінним з 2011 року. Згідно з дослідженням ООН, меншу різницю між доходами багатих і бідних, ніж в Україні, мали лише п'ять країн - Фінляндія, Угорщина, Боснія, Чехія і Японія.
Тіньова економіка дещо спотворює статистику різниці в доходах, проте навіть з її урахуванням позиція України в рейтингу країн за рівністю доходів істотно не зміниться. Значний обсяг тіньової економіки присутній в багатьох країнах, а неофіційні доходи притаманні майже всім верствам населення.
"Причиною невеликої різниці в доходах між багатими і бідними в Україні є значні витрати на соціальне забезпечення відносно ВВП. Зокрема, Україна займає одне з перших місць у світі за співвідношенням витрат на пенсію до ВВП, а також 5 місце за обсягами соціальних витрат і субсидій у ВВП, - розповів Мар'ян Заблоцький, аналітик Ерсте Банку. - Високе місце в рейтингах за обсягами соціальних витрат, відповідно, виводить Україну в першість в рейтингу рівності доходів".
Високі соціальні витрати є спадщиною, яка дісталася Україні від СРСР, так як люди все ще очікують значної допомоги від держави і вважають, що вона має відігравати суттєву роль в організації їх добробуту. Крім цього, платники податків часто не бачать зв'язку між своїми платежами до бюджету і джерелами його наповнення. Абсолютна більшість податкових надходжень, які формуються нарахуванням на зарплату, податок з доходів фізичних осіб, ПДВ, акциз, здійснюються підприємцями без заповнення фактичними платниками (споживачами, співробітниками) будь-яких декларацій. Тому ідея про збільшення доходів бюджету і підвищення соціальних витрат залишається дуже популярною.
Нарощування соціальних виплат буде, ймовірно, основною темою для дискусії в 2012 році. Витрати бюджету на соціальне забезпечення один раз вже було збільшено 12 квітня. Вони передбачають додаткові 33 млрд грн видатків на соціальні потреби, що становить 2,2% ВВП.
"Значні соціальні витрати є величезним тягарем для платників податків і збільшують обсяг державного боргу, який вже перевищив розмір річного бюджету країни. Крім цього, штучне збільшення доходів населення призводить до більших темпів зростання імпорту, ніж експорту, що в свою чергу сприяє тиску на обмінний курс гривні", - зазначив Заблоцький.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас