Президент ЄС розробив антикризовий план для альянсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент ЄС розробив антикризовий план для альянсу

Казна та Політика
205
Президент Європейського Союзу Герман ван Ромпей готує власні пропозиції щодо можливості розміщення загальних короткострокових боргових зобов'язань, створення особливого єдиного фонду для викупу держборгу проблемних країн, а також уніфікації правил нагляду в банківській сфері.
Як очікується, попередні пропозиції будуть представлені на саміті ЄС вже наступного тижня. Співдоповідачами Г. ван Ромпея стануть голова Європейського центрального банку Маріо Драгі, голова Європейської комісії Жозе Еммануель Баррозу і прем'єр-міністр і міністр фінансів Люксембургу Жан-Клод Юнкер, що очолює постійну нараду міністрів фінансів країн єврозони (Єврогрупу).
Доповідь все ще знаходиться в роботі і не набула остаточного вигляду, так що залишається неясним, чи будуть поряд із загальними пропозиціями дані і якісь конкретні рекомендації щодо досягнення зазначених цілей.
Передбачається, що випуск короткострокових єдиних боргових зобов'язань може стати компромісним варіантом, тому що, з одного боку, дозволить знайти кошти для надання допомоги так званій "периферії", а з іншого - не піддасть найбільш благополучні країни, насамперед Німеччину, яка найбільш послідовно і люто опирається створенню такого механізму, серйозним ризикам зважаючи на невеликий термін обігу паперів.
Єдиний борговий фонд міг би допомогти в погашенні вже наявного боргу, при цьому ніяк не впливаючи на способи запозичення, що не повинно розцінюватися як дефолт суверенного емітента, а значить і не має чинити негативного тиску на рейтинги і, відповідно, вартість залучення коштів для країн, що зазнають проблеми з розміщенням держборгу.
Пропозиції в сфері банківського регулювання передбачають великий ступінь концентрації в рамках єврозони за рахунок розширення функцій ЄЦБ або Європейського банківського управління. При цьому, джерела відзначають, що наділення новими повноваженнями вже існуючих інститутів бажаніше, ніж створення нових органів.
Пропозиції про створення пан'європейського механізму страхування депозитів навряд чи будуть включені в розробки групи ван Ромпея. ЄК, швидше за все, підготує власні ініціативи до четвертого кварталу поточного року.
Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд попередив про ризики для світової економіки через європейську боргову кризу і надмірне монетарне посилення в промислово-розвинених країнах, закликавши світових лідерів до колективних дій.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас