"Газпром" може подати до суду на Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" може подати до суду на Україну

Енергетика
1585
Україна демонструє Росії готовність знизити закупівлі газу. Вчора Кабмін затвердив газовий баланс країни на 2012 рік, передбачивши скорочення закупівель у "Газпрому" на третину, в порівнянні з контрактними обсягами. У Міненерго пояснюють, що для України зараз діють чи не найвищі ціни в Європі. А в російській монополії не відкидають звернення до суду. Аналогічні позови у "Газпрому" вже виграли четверо європейських споживачів, нагадують юристи.
НАК "Нафтогаз України" імпортує в цьому році тільки 27 млрд кубометрів російського газу - такий обсяг вчора був затверджений Кабінетом міністрів у прогнозному балансі надходження та розподілу природного газу на 2012 рік, повідомив голова Міненерго Юрій Бойко після засідання уряду. На підставі балансу "Нафтогаз" здійснює закупівлі газу, зміни до нього може вносити тільки Кабінет міністрів.
Ще 8 млрд кубометрів імпортує Ostchem Holding Ltd (об'єднує хімічні активи бізнесмена Дмитра Фірташа), уточнив міністр. При цьому загальний обсяг споживання в цьому році складе 62,9 млрд кубометрів газу, з яких газ власного видобутку - 20,9 млрд кубометрів, а 7 млрд кубометрів передбачається відібрати з підземних сховищ газу.
Напередодні заяви України "Газпром" повідомив, що розраховує на виконання "Нафтогазом" контракту, в якому передбачена закупівля 41,6 млрд кубометрів газу цього року. Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв нагадав, що Україна, згідно з чинними угодами, повинна купити 80% від річного контрактного обсягу 52 млрд. кубометрів - тобто 41,6 млрд кубометрів газу за принципом take or pay. А джерело в "Газпромі" заявило, що в компанії не відкидають судових розглядів з Україною в разі невиконання зобов'язань.
Високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго пояснює зниження закупівлі газу високими цінами для України: "Сьогодні ціни для нас на 21% вищі, ніж для Польщі, на 24% вищі, ніж для Угорщини, і на 31% вищі, ніж для Румунії. Виникає питання: чим Україна заслужила таку високу ціну?" Чиновник відзначає, що середня температура цієї зими була вищою від звичайної і тому в ПСГ накопичилися надлишки. "Претензії "Газпром" нехай пред'являє Гідрометцентру", - заявив співрозмовник в Міненерго.
Партнер юридичної фірми "Ілляшев і партнери" Роман Марченко вважає, що в разі розглядів між країнами шанси в України виграти набагато вищі, ніж у "Газпрому". Він нагадує, що "Газпром" минулого року програв позови грецькій компанії DEPA, італійській компанії Edison і німецьким RWE і E.ON, які домоглися зниження ціни та обсягів закупівлі газу в суді. "Як правило, Паризький і Стокгольмський арбітражі беруть до уваги попередні рішення судів за аналогічними позовами. Якщо "Газпром" подасть на Україну до суду, щоб змусити її купити непотрібний газ, в результаті він може виявитися змушеним знизити для країни і ціну, і обсяг продажу палива", - говорить пан Марченко.
У Міненерго кажуть, що уряд неодноразово ставив перед російською стороною питання про перегляд цін, але "там вимагають несумірних поступок". "Спочатку від нас зажадали створити консорціум на базі газотранспортної системи. Коли отримали згоду, зажадали продажу трубопроводів. Коли ми і на це погодилися, вимагають, щоб ми їх продали в три рази дешевше, ніж вони коштують", - заявив співрозмовник. Російська монополія пропонувала викупити українську ГТС за $4 млрд, на що Київ відповів відмовою, говорило раніше джерело в адміністрації президента. ГТС оцінювалася вже двічі: у 2007 році - в $24,8 млрд, в 2009 році - в $9,9 млрд (див. номер від 13 лютого).
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима, вважає, що зараз стратегія "Нафтогазу" полягає в тому, щоб зробити "Газпром" більш поступливим. ""Газпром" втрачає на відмові України купувати його газ $6 млрд, - зазначає пан Гудима. - Це серйозний аргумент для того, щоб російська монополія задумалася про поступки в переговорах про ціну. Тим більше, що надалі Україна буде купувати все менше російського газу". У найближчі десять років Україна, згідно з Енергетичною стратегією до 2030 року, повинна скоротити закупівлю російського газу до 5 млрд кубометрів на рік.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас