Економічна епідемія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічна епідемія

Казна та Політика
5054
Прогнозуємо поширення фінансової хвороби
Чи зможе Греція вийти з Єврозони без зайвого шуму? Враховуючи її розмір - цілком: економіка Греції відповідає лише за 2% у загальному ВВП Єврозони. Але поки виходить так, що грецька криза відбивається відгомонами у всіх куточках валютного союзу. Економістам подобається запозичувати медичну термінологію, щоб додати своїм промовам більше вченості. Ось і це явище вони назвали "зараженням" (наприклад, голландська хвороба, ін'єкції ліквідності, і т.д.). Економічно хвора країна може заразити інших. Чи здатна економічна епідеміологія передбачити, які країни стануть жертвами недуги після виходу Греції?
Всім давно відомо, що потрясіння у великих країнах, як каміння, кинуті в воду - від них на всі боки розходяться кола. У 1989 році Роберт Шиллер з Єльського Університету наочно продемонстрував, що в період з 1919 по 1987 рік американський і британський фондові ринки рухалися в тандемі, проте, цю кореляцію можна пояснити паралельними змінами в дивідендних виплатах. Кілька років по тому Баррі Ейхенгрін і Ендрю Роуз з Університету Каліфорнії, а також Чарльз Віплош з Женевського інституту проаналізували 20 валютних криз в промислово розвинених країнах за період з 1959 по 1993 роки. Вони виявили, що криза в одній країні підвищує вірогідність кризи в іншій.
Великі ринки і великі країни мають великий вплив, і в цьому немає нічого дивного. Але в 1990-х почали відбуватися цікаві речі. Кризи в дрібних країнах почали просочуватися в світову економіку. У 1994 році мексиканська криза спровокувала несподівано потужну хвилю обвалів на фондових ринках по всій Латинській Америці. Потім, в червні 1997 року несподівано впав ринок в Таїланді, потягнувши за собою Індонезію, Гонконг і навіть Канаду, яка, здавалося б, не має з ними нічого спільного. Так з'явилася загадка зараження: чому ударна хвиля криз в невеликих країнах поширюється з такою швидкістю і на такі відстані?
Торгівля - одна з причин. Варто економіці чхнути, як її торгові партнери підхоплюють застуду, оскільки попит на їх експорт тане на очах. Крім того, бактерії і мікроби спокійно подорожують по фінансових каналах, наприклад, через прямі зовнішні інвестиції або кредитування іноземних компаній. Такі взаємозв'язки швидко передають естафету збитків від однієї країни до іншої. А як не згадати про звичайних кредиторів? В кінці 1990-х японські банки кредитували компанії в Таїланді та Індонезії, які тоді процвітали. А коли в Таїланді почалася криза, в Японії зрозуміли, що кредитори з цієї країни борги не повернуть. Щоб компенсувати свої збитки, вони скоротили обсяги кредитування в Індонезії та інших країнах.
Все це інтуїтивно зрозуміло. Але навіть якщо врахувати вплив торговельних і фінансових зв'язків, наслідки криз все одно здаються гротескними. Мексиканський і азіатський крахи відгукнулися далі, ніж можна було припустити. Загадку зараження так і не вирішили. Крістін Форбс і Роберто Рігобон зі Школи менеджменту в Массачусетському інституті технологій першими знайшли переконливу відповідь. Вони показали, що в хороші часи взаємозалежність не проявляється так яскраво, тому ринки здаються абсолютно ізольованими. Але в період кризи, коли зростає волатильність, ці зв'язки, що дрімали, несподівано багаторазово посилюються і спливають на поверхню. Це стало вражаючим відкриттям: взаємозалежність економік поширювала заразу як ціла зграя щурів. що кишать блохами. Іншими словами, у важкі часи економічні зв'язки стають сильнішими.
Інше дослідження допомогло виявити ще один канал передачі інфекції: "чисте" зараження. Воно виникає в тому випадку, коли криза виходить за межі, які можна пояснити економічними взаємозв'язками. Цей фактор відіграє особливу роль в єврокризі - так вважає Вітор Констанціо, заступник голови Європейського центрального банку. Він аналізує суми, які повинні сплатити інвестори, щоб застрахуватися на випадок дефолту однієї з європейських країн (спреди за кредитно-дефолтними свопами, або CDS). Вартість такої страховки стійко зростає для багатьох європейських країн з 2009 року. Констанціо використовував дані щодо CDS, щоб оцінити ринкові прогнози щодо ймовірності ще одного державного дефолту в Єврозоні після Греції. На сьогоднішній день ринки вважають, що з імовірністю 45% такою країною стане Ірландія або Португалія. Таким чином, спреди CDS не тільки підтверджують поширення зарази по Європі, а й вказують збільшення зони охоплення.
Для повноти картини Констанціо також проаналізував дохідність за державними облігаціями різних країн. Результати його аналізу говорять про те, що держоблігації Італії та Іспанії зростанням дохідності на третину зобов'язані Греції, Португалії та Ірландії, а не внутрішнім чинникам. І, нарешті, він вивчив різницю між вартістю державних позик в Єврозоні і в Німеччині, чиї облігації вважаються безпечними. Навіть після поправок на низку факторів - включаючи антиризикові настрої, внутрішній суверенний ризик і кредитні рейтинги - він з'ясував, що зниження рейтингу Греції привело до зростання спредів в інших країнах.
Частково, інфекцію поширюють ринки, до яких раптово дійшло, що Єврозона насправді може розвалитися на частини. Але зараження йде нерівномірно: Ірландія, Іспанія і Португалія ризикують набагато більше, ніж Франція. Також певну роль відіграють фактори, специфічні для окремих країн, і побоювання, пов'язані з валютним союзом в цілому. Не зрозуміло, як поведе себе Італія, яка, ймовірно, наступна в черзі за "рятувальним кругом". Песимісти вважають, що вона набагато більше вразлива, ніж припускають її торгові та фінансові зв'язки з Грецією.
Неможливе можливо
І ось останній урок: сподіватися треба на краще, а готуватися до гіршого. Яким шляхом піде "чисте" зараження - нікому не відомо. У 2004 році Стефан Стретманс з Маастрихтського університету спільно з Філіпом Хартманном з ЄЦБ і Каспером де Врізом з Університету ім. Еразма Роттердамського, проаналізували тижневі падіння на 20% і більше на різних фінансових ринках, щоб оцінити їх взаємозалежність у рамках однієї країни і на міжнародному рівні. Американські фондові ринки і ринки облігацій показали високий ступінь кореляції, але низький ризик зараження. В Японії вони були в два рази вищими, незважаючи на відносно низьку синхронність на ринках. Таким чином, дані про кореляцію можна використовувати для передбачення зараження. Ми маємо справу з вірусом, який передається повітряно-крапельним шляхом - варто вітру змінити напрямок, і він відлетить заражати країни, на які ніхто й не подумав би.
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас