МВФ обмінює гроші на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ обмінює гроші на газ

Казна та Політика
1297
Кабінет міністрів уповноважив міністра фінансів Юрія Колобова підписувати непереказні безвідсоткові векселі в національній валюті на користь Міжнародного валютного фонду. Вексель необхідно переоформити після здійснення чергового, другого в цьому році, платежу за кредитом МВФ, який у травні склав ще $580 млн. При цьому, як повідомило "i" джерело в уряді, Кабмін сподівається відновити отримання траншів за програмою stand by відразу ж слідом за виборами, після яких планується збільшення тарифів на газ і тепло.
Згідно з опублікованою постановою Кабміну, міністр фінансів Юрій Колобов отримав право підписувати векселі на користь МВФ за програмою stand by. Як пояснив "i" співрозмовник з Мінфіну, дана операція необхідна щоразу при зміні суми кредиту МВФ. "Коли фонд дає кредит, то за його внутрішніми процедурами він оформлюється векселем, який зберігається у зберігача - в нашому випадку у НБУ. Вексель виписується на всю суму кредиту. Тому щоразу при погашенні необхідно його переоформлювати, так як сума зобов'язань зменшилася", - говорить чиновник.
За його словами, в травні Нацбанк провів черговий платіж на користь МВФ, після чого і знадобилося переоформлення векселя перед фондом. Директор департаменту НБУ з управління валютним резервом Олександр Дубихвіст підтвердив "i" цю інформацію і уточнив, що сума погашення склала $580 млн. (ще стільки ж НБУ виплатив на користь МВФ в лютому).
Нагадаємо, продовження програми співпраці з МВФ, термін якої закінчується в грудні 2012 р., залежить від виконання низки умов, визначених у меморандумі про взаєморозуміння, який підписаний між Фондом та українською владою. Зокрема, ключовими пунктами цієї угоди на сьогодні є дотримання дефіциту бюджету на рівні 1,8% від ВВП, а також підвищення тарифів на газ для населення.
Ще в жовтні 2011 р. МВФ зажадав, щоб Україна підняла ціну на блакитне паливо для побутових споживачів на 32% і на 56% - для підприємств комунальної теплоенергетики. Дану вимогу Фонд називав однією з основних, виконання яких необхідне для перегляду програми stand by і виділення чергового траншу кредиту в розмірі $1,5 млрд.
Вимоги Фонду та зволікання з виділенням чергового траншу багато спостерігачів пов'язують з політичною ситуацією, яка склалася в Україні. "За останні 15 років ми не пам'ятаємо жодного року, щоб не відбувалися якісь дискусії щодо макропоказників, не обговорювали, що потрібно зробити, і т. д. Але в окремі роки були фінансові програми, а в окремі - їх не було. Хоча проблеми аналогічні з "Нафтогазом", наприклад, були завжди, - згадує голова правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Ігор Юшко. - У мене просте питання: чому сьогодні в непростих умовах у світовій економіці і зниження темпів зростання ВВП Україна не може розраховувати хоча б на рефінансування отриманого кредиту? Мені, як громадянину, дуже складно повірити, що такі рішення є політично невмотивованими".
У свою чергу голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін каже, що уряд цілком здатний добитися продовження кредитування з боку МВФ, спираючись на поточну динаміку бюджетних платежів. "Можна вести переговори з Фондом, показуючи, як покращилася динаміка бюджетних платежів після проведення податкової реформи та схвалення Митного кодексу - завдяки яким, нам, цілком ймовірно, вдасться втримати дефіцит бюджету на рівні 1,8% ВВП", - вважає банкір.
Що ж стосується збільшення тарифів для населення, то в Кабміні його називають неминучим, проте "в пропорціях, які будуть відповідати макроекономічній ситуації і рівню реальних доходів населення". Високопоставлений чиновник Кабміну в бесіді з "i" сказав, що таке підвищення може відбутися незабаром після парламентських виборів, і "можливо, буде одним з останніх рішень уряду Миколи Азарова".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас