ОПЕК: Квота нафтовидобутку картеля збережена на рівні 30 млн бар./день — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК: Квота нафтовидобутку картеля збережена на рівні 30 млн бар./день

Енергетика
142
Міністри держав - членів Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) на черговій нараді у Відні (проходять двічі на рік) ухвалили рішення залишити незмінним граничний рівень видобутку нафти картелем - 30 млн бар./день, повідомила прес-секретар організації після зустрічі представників країн - членів ОПЕК.
Сумарна квота нафтовидобутку ОПЕК є формальним орієнтиром, проте фактичний рівень видобутку картелю часто не збігається з офіційним. Так, в травні ц.р. видобуток ОПЕК був істотно вищим за офіційну квоту - 31,6 млн бар./день. Перевищення пояснюється, головним чином, додатковими об'ємами з боку Саудівської Аравії, ключового виробника в ОПЕК. Ер-Ріяд в даний час віддає перевагу нижчим цінам на нафту, вважаючи, що це вигідно економікам Заходу і світовій економіці в цілому. Саудівський міністр нафти заявляв, що дії королівства, направлені на зниження вартості "чорного золота", є свого роду "стимулюючим заходом" для світової економіки. Відомо, що на зустрічі деякі держави закликали Саудівську Аравію знизити видобуток нафти, щоб підтримати ціни на нафту на позначці понад 100 дол./бар. До числа прихильників зниження видобутку входять Алжир та Іран. Міністр енергетики Алжиру заявив, що перевищення квот видобутку 30 млн бар. не є необхідним і може призвести до неконтрольованого падіння цін.
У грудні 2011 р. ОПЕК вперше за три роки змінила офіційний рівень нафтовидобутку, підвищивши квоту з 24,845 млн до 30 млн бар./день.
Світові ціни на нафту (виражені в європейській марці Brent) досягали піку в березні ц.р. на позначці 128 дол./бар., проте на сьогоднішній день знизилися приблизно до 97 дол./бар. на тлі погіршення глобальних економічних перспектив і збільшення пропозиції на ринку за рахунок Саудівської Аравії. Проте останнім часом багато членів ОПЕК (зокрема, Ірак і Іран) почали відчувати дискомфорт у зв'язку з падінням цін на нафту нижче за рівень 100 дол./бар.
ОПЕК була створена в 1960 р. для стабілізації світових цін на нафту. Метою ОПЕК є координація діяльності і вироблення спільної політики відносно видобутку нафти серед країн-учасниць організації, підтримка стабільних цін на нафту, забезпечення стабільних постачань нафти споживачам, отримання віддачі від інвестицій в нафтову галузь. Росія не входить до складу членів цього блоку.
Відзначимо, ціна нафтового кошика ОПЕК пішла на підвищення після спаду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас