ЦБ Китаю знизив відсоткові ставки вперше з 2008р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Китаю знизив відсоткові ставки вперше з 2008р

Казна та Політика
229
Народний банк КНР (НБК, ЦБ країни) в четвер оголосив про зниження базових відсоткових ставок вперше з 2008 року, щоб підтримати економіку країни.
Як повідомляє агентство Bloomberg, ставка за річними кредитами буде знижена на 0,25 відсоткового пункту - з 6,56% до 6,31%. Відсоткова ставка за річними депозитами зменшиться також на 0,25 відсоткового пункту - з 3,5% до 3,25%.
Зміни вступлять в силу з 8 червня.
Експерти очікували зниження відсоткових ставок ближче до кінця місяця, і опублікування подібного рішення 7 червня стало несподіванкою для ринків.
При цьому НБК дозволив банкам пропонувати 20%-ву знижку на ставки за кредитами, в порівнянні з офіційною вартістю коштів. Раніше банки Китаю могли відхилятися від офіційної відсоткової ставки лише на 10%.
Рішення китайського ЦБ підкреслює стурбованість регуляторів поширенням думки про те, що порівняно висока вартість кредитування стримувала зростання витрат компаній і заважала підйому економіки.
Останній раз НБК знижував відсоткові ставки в кінці 2008 року - в розпал світової фінансової кризи, тоді цей захід супроводжувався вливанням в економіку 4 трлн юанів ($586 млрд) з боку уряду. Останнє підвищення ставок спостерігалося в липні 2011 року, після чого вони залишалися незмінними.
Як основний грошово-кредитний інструмент НБК в останні місяці використовував нормативи банківських резервів, які були знижені в листопаді 2011 року вперше за три роки, після чого ЦБ зменшував їх ще двічі - в лютому і в травні. За цей час нормативні вимоги до найбільших банків скоротилися на 1,5 відсоткові пункти з рекордних 21,5%.
Обсяг нового кредитування в Китаї скоротився в квітні на 33%, в порівнянні з березнем, не дотягнувши до середнього прогнозу економістів, і, за попередніми даними, в травні зниження продовжилося. Обсяг нових кредитів в КНР за 2012 рік в цілому може скласти 7 трлн юанів ($1,1 трлн) і вперше за сім років виявитися нижчим від планового показника Держради КНР 8-8,5 трлн юанів.
ВВП Китаю виріс в I кварталі 2012 року на 8,1%, що стало найповільнішим підйомом за 11 кварталів. У травні найбільші банки світу, включаючи Goldman Sachs, Morgan Stanley і Bank of America, погіршили оцінки зростання китайського ВВП на 2012 рік в цілому через посилення європейської кризи, яка негативно позначається на китайському експорті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас