Сорос дав Європі три місяці на подолання кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос дав Європі три місяці на подолання кризи

Казна та Політика
2471
Інвестор-мільярдер Джордж Сорос вважає, що у Європи залишилося лише три місяці на порятунок єдиної валюти. Таку заяву, повідомляє MarketWatch, Сорос зробив 3 червня на Фестивалі економіки, що проходить в італійському місті Тренто. "Через три місяці ринкам набридне чекати. Вони почнуть вимагати все більшого, але влада не зможе задовольнити їхні запити", - сказав знаменитий інвестор.
Саміт ЄС, запланований на кінець червня, обмежиться, на думку Сороса, ухваленням лише мінімальних заходів, які влаштують усі сторони. "Ці заходи приведуть лише до тимчасового поліпшення ситуації при збереженні наявних негативних тенденцій", - заявив інвестор.
За прогнозом Сороса, парламентські вибори в Греція 17 червня пройдуть "під знаком страху вигнання з Євросоюзу", і перемогу на них, швидше за все, отримають політичні сили, готові виконувати вимоги кредиторів. Однак, зазначив відомий інвестор, який би уряд не прийшов до влади в Греції, "він не зможе виконати ці вимоги, і восени нас чекає кульмінація кризи в цій країні".
Однак до осені, вважає Сорос, ослабне і економіка Німеччини, "і канцлеру Меркель буде дуже складно переконати німців взяти на себе ще якісь єврозобов'язання".
Для порятунку євро, вважає Сорос, слід, по-перше, ввести страховку банківських депозитів, щоб зупинити масовий відтік внесків з банків, що спостерігається в даний момент в периферійних країнах ЄС. Крім того, на думку інвестора-мільярдера, європейським банкам необхідно забезпечити доступ до прямого фінансування з фонду Європейського механізму стабільності (ESM), який має запрацювати в середині літа 2012 року. Всі ці заходи, підкреслив Сорос, повинні поєднуватися з введенням загальноєвропейських інструментів контролю і регулювання.
"Країнам з найбільшими боргами необхідно полегшити фінансовий тягар. Цього можна домогтися різними способами, однак всі вони вимагають активної участі Бундесбанку та уряду ФРН", - сказав Сорос. "Нічого не можна буде добитися без підтримки Німеччини", - підкреслив він.
При цьому Сорос вважає, що у єдиної євровалюти все ж таки є майбутнє. "Вірогідність того, що євро виживе, висока, тому що крах єдиної валюти буде мати негативні наслідки не тільки для периферійних країн єврозони, а й для Німеччини", - сказав він. Тому, вважає Сорос, влада ФРН зробить все необхідне для збереження євро, але нічого понад це.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас