Експерт: Держборги Україна буде гасити грошима, заробленими на ЄВРО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Держборги Україна буде гасити грошима, заробленими на ЄВРО

Казна та Політика
848
Для української економіки перший місяць літа - один з найскладніших у році. Адже на цей період припадають виплати за зовнішнім держборгом України. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказав експерт з економічних питань Олег Устенко.
Він нагадав, що саме в червні Україна, зокрема, повинна погасити 1 млрд євробондів.
"Червень - це місяць великих виплат. Навіть якщо уявити, що під час ЄВРО -2012 в Україну зайде 1,5 млрд дол. разом з туристами, то в червні ми повинні повертати великі суми. Ми повинні виплатити 600 млн дол. МВФ. В червні ми також повинні погасити 1 млрд євробондів. Ці великі суми можна погасити за рахунок грошей, які зайдуть ззовні разом з туристами", - зазначив експерт.
Однак він також зазначив, що крім 1 млрд євробондів і боргу МВФ, відкритим також залишається питання повернення Україною запозичень російському ВТБ.
"Якщо раніше Прем'єр Азаров говорив про повне репакетування цих 2 млрд, то зараз про це вже не йдеться. Зараз мова йде про те, що частина грошей буде повернута кешем, а частина через репакетування", - розповів експерт і при цьому акцентувалося саме на моменті репакетування боргу.
"Я б вважав колосальним успіхом, якби Міністру фінансів та українському уряду вдалося репакетувати половину боргу. Тоді залишається 1 млрд євробондів і 1 млрд боргу російському ВТБ. Ці суми можна погасити грошима, які зайдуть в Україну під чемпіонат", - підрахував О.Устенко, зазначивши, що в такому випадку Україні залишиться в червні виплатити 0,5 млрд дол. за держборгом.
"Це стане найбільшим борговим навантаженням на червень: в серпні ця сума складе 650 млн дол, в жовтні 0,4 млрд. дол. У листопаді - знову доведеться виплатити 1 млрд дол. І 400 млн. в грудні", - сказав він і зазначив, що проведення ЄВРО-2012 в червні тільки на руку українській економіці.
Як повідомляв УНН, другий за розміром держбанк РФ ВТБ рефінансує "значну частину" $2 мільярдного кредиту Україні, погашення якого припадає на кінець червня.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас