Інвестори вивели із економіки Іспанії 100 млрд євро за 3 місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори вивели із економіки Іспанії 100 млрд євро за 3 місяці

Казна та Політика
1432
Іспанський Центробанк оголосив про відтік з країни капіталу на суму майже 100 млрд євро за перший квартал 2012 року, повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на газету Financial Times.
Зрослі сумніви інвесторів у здатності Мадрида впоратися з кризою, що сприяли зростанню вартості запозичення для країни до рекордних рівнів, спровокували відтік коштів з Іспанії в минулому кварталі в розмірі 97 млрд євро, що становить приблизно десяту частину ВВП країни.
Дані ЦБ підтвердили попередні оцінки економістів, відповідно до яких іноземні інвестори продавали іспанські активи, в той час як місцеві банки нарощували вкладення в облігації країни за допомогою коштів, залучених у рамках довгострокових кредитних операцій Європейського центрального банку (ЄЦБ).
"Ми ще не бачили останніх даних, і я боюся, що вони будуть ще гіршими, - відзначає економіст HIS Global Insight Радж Бадіані. - Ми спостерігаємо унікальний збіг несприятливих обставин".
Негативу щодо Іспанії додали і висловлювання президента ЄЦБ Маріо Драгі, що розкритикував в четвер дії уряду країни з подолання проблем Bankia.
За словами М.Драгі, національні регулятори недооцінили вартість порятунку Bankia, що лише збільшило ціну порятунку банків і підірвало довіру інвесторів.
"Є перша оцінка, потім друга, третя і четверта, - заявив голова ЄЦБ. - Це найгірший з можливих шляхів: в підсумку всім довелося зробити те, що було потрібно, однак з максимальними витратами".
Минулого тижня Іспанія оголосила, що увіллє близько 19 млрд євро в Bankia. Таким чином, загальний обсяг допомоги, який отримає проблемний банк від держави, складе 23,5 млрд євро.
Однак ще в лютому Іспанія за підсумками оцінки банківського сектора заявляла, що допомога фінкомпаніям країни більше не буде потрібна.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас