В Україні вступає в силу новий Митний кодекс: що змінилося? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вступає в силу новий Митний кодекс: що змінилося?

6595
В Україні сьогодні, 1 червня 2012 р., набирає чинності новий Митний кодекс.
Він передбачає передачу всіх повноважень з видання наказів нормативного характеру від Держмитслужби Міністерству фінансів України. Також передбачено, що вартість товарів, які можуть ввозитися громадянами на митну територію України без сплати податків через сухопутні і морські пункти пропуску складає 500 євро, повітряним сполученням - до 1 тис. євро, а при поштових пересиланнях - до 300 євро.
Крім того, скорочено перелік документів, необхідних для митного оформлення. Тепер їх всього три: митна декларація, інвойс і декларація митної вартості.
Час митного оформлення скорочується з 24 годин до 4-х годин. Крім того, суб'єкт зможе самостійно зафіксувати в електронних системах дату і час подання митної декларації.
А за порушення терміну митного оформлення посадові особи митниці будуть нести персональну відповідальність.
З 1 червня суб'єкти зможуть заявляти товар до оформлення в будь-якому митному органі. На думку експертів, право самостійного вибору місця оформлення є одним з основних спрощень. Воно дозволить істотно знизити часові та фінансові витрати на логістику.
Кодекс виключає митну брокерську діяльність з числа видів діяльності, на здійснення яких митними органами надаються дозволи. Виключена необхідність надання фінансової страхової гарантії в розмірі не менше 300 тис. євро, а агенту з митного оформлення, що працює з брокером, не потрібно буде підтверджувати кваліфікацію в Держмитниці і рівень спеціальних знань.
Також кодексом збільшено загальний термін тимчасового ввезення громадянами-нерезидентами транспортних засобів особистого користування з 183 днів до одного року.
Відзначимо, в травні Президент України Віктор Янукович доручив Кабміну підготувати зміни до Митного кодексу. Зокрема, зміни повинні стосуватися вдосконалення порядку заяви, коригування митної вартості товарів та контролю за правильністю її визначення. Крім того, мова йде також про усунення диференціації термінів, на які дозволяється тимчасове ввезення громадянами на митну територію України особистого транспорту; функціонування магазинів безмитної торгівлі тільки в міжнародних пунктах пропуску через держкордон України, а також на повітряному або водному транспорті комерційного призначення в їхніх міжнародних рейсах .
Нагадаємо, що в цілому як закон Верховна Рада України схвалила Митний кодекс ще 3 листопада 2011 року. Через два місяці, 11 січня Віктор Янукович ветував закон, бо він порушує конституційні гарантії права на підприємницьку діяльність, права власності, не відповідає Конституції України, іншим законам України; створює ризики ухилення від оподаткування, уникнення відповідальності за порушення митних правил.
За якнайшвидше схвалення Митного кодексу виступала Американська торговельна палата в Україні, яка закликала Верховну Раду підтримати пропозиції голови держави.
Врахувавши всі поправки і зауваження Президента, Верховна Рада схвалила Кодекс у другому читанні 13 березня. Президент підписав закон 19 квітня 2012 року.
Нагадаємо, Митний кодекс був опублікований у виданні "Голос України" 24 квітня 2012 року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас