Азаров: Росії вигідніше модернізувати українську ГТС, ніж будувати "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Росії вигідніше модернізувати українську ГТС, ніж будувати "Південний потік"

Енергетика
553
Будівництво "Південного потоку" економічно невигідне як Україні, так і Росії. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив під час конференції "Україна і ЄС - яке майбутнє?", яка відбулася в Європейському парламенті в Брюсселі, повідомляє прес-служба Кабміну України.
За його словами, на будівництво "Південного потоку" Росія витрачає 50 мільярдів євро, в той час як модернізація української ГТС потребує 1,5 мільярда євро.
"Через територію України проходить три газопроводи, які можуть постачати в Європу 150 млрд кубометрів газу. А при проведенні модернізації нашої ГТС, вартість якої оцінюється в 1,5 мільярда євро, ми будемо здатні поставляти в Європу 200 мільярдів кубометрів газу, тобто повністю закрити потреби Європи в газі. Водночас Росія планує побудувати "Південний потік". Отже, Росія зі свого боку хоче повністю відмовитися від транзитних послуг, які зараз надає Україна. А ми змушені повністю позбавлятися від поставок газу з Росії. Хіба це не абсурдна ситуація, особливо в умовах нестабільності на світових ринках?" - заявив Микола Азаров.
Азаров додав, що "в Росії є маса проблем, на які можна було б направити величезні кошти, які зараз вкладаються на будівництво "Південного потоку". "Ми щиро налаштовані на добрі відносини з Російською Федерацією, на взаємовигідне партнерство" , - зазначив Микола Азаров.
Україна зараз є основним транзитером російського газу в Європу, дозволяючи прокачувати близько 120 мільярдів кубометрів російського газу в напрямку Європи на рік. Однак останнім часом "Газпром" активно працює над альтернативними проектами - "Південним потоком" і розширенням "Північного потоку". В Москві вже заявили, що після завершення обох "потоків" значення України як транспортера російського газу знизиться до нуля.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас