США втратять до 200 млрд доларів на порятунку фінансової системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США втратять до 200 млрд доларів на порятунку фінансової системи

Казна та Політика
480
Програма підтримки американських фінансового та автомобільного секторів, відома всьому світу під абревіатурою TARP, виявиться збитковою, заявила в своїй доповіді спеціальний інспектор Крісті Ромеро, уповноважена стежити за процесом грандіозної операції з порятунку американської економіки. При цьому втрати в 60 млрд дол. обіцяють стати не найстрашнішим наслідком. Сотні невеликих банків незабаром зіткнуться зі зростанням вартості обслуговування власного боргу і, можливо, з банкрутствами.
Підрахунки Крісті Ромеро суперечать нещодавнім заявам представників адміністрації президента Барака Обами, які запевняли американців у тому, що програма не тільки окупить себе, але й принесе казні відчутний прибуток. За даними інспектора, реципієнти програми досі не повернули платникам податків майже 120 млрд дол., з яких близько 14 млрд дол. вже визнані непоправним збитком.
Як зазначають у Міністерстві фінансів США, так звана банківська частина TARP вже окупилася - кредитні організації Америки, які отримали від влади 245 млрд дол., повернули Вашингтону 260 млрд дол. Збитковими поки що є інвестиції в компанії AIG, GM і Ally Financial, а також витрати влади на підтримку домогосподарств, що банкрутують. Остання стаття, на думку влади, і не повинна окупитися.
Деякі аналітики оцінюють реальний розмір збитків платників податків по TARP на значно вищому рівні. Справа в тому, що в своїх доповідях жодне з американських відомств не дисконтує фінансові потоки від реципієнтів TARP, як це б робив будь-який інвестиційний фонд. Згідно з підрахунками відомого колумніста Reuters Деніела Індівігліо, чиста приведена вартість програми, яка повинна завершитися приблизно через десять років, буде негативною і може скласти 190-230 млрд дол.
Особливу увагу в своїй доповіді пані інспектор приділяє невеликим банкам, які не в змозі розплатитися з владою. На сьогоднішній день свою сукупну заборгованість у розмірі 15,7 млрд дол. не погасила 351 організація. Багато з них уже неодноразово прострочили свої виплати, ставка по яких в кінці 2013 року зросте з 5 до 9%. Це, упевнені експерти, означає нову хвилю банкрутств банків в США. "Враховуючи те, що маленькі банки досі відчувають проблеми із залученням позикових коштів, підвищення ставки буде означати для них катастрофу. Однак не варто сприймати це виключно з негативного боку - в США налічується близько 6 тис. банків, тому найслабші представники галузі мають припинити своє існування або злитися з більш сильними конкурентами. Це можна назвати природним відбором", - пояснив РБК daily аналітик EIU Стівен Леслі.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас