Час - гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час - гроші

Нерухомість
575
У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства шукають нові способи захисту інвестицій громадян, які вкладають в купівлю квартир у споруджуваних будинках. На сайті міністерства був розміщений проект закону "Про посилення захисту прав інвесторів під час інвестування (фінансування) будівництва житла", яким запропоновано зробити штрафні санкції одним з основних інструментів захисту майнових прав покупців житла. Щоб "стимулювати забудовників своєчасно завершувати будівництво", буде встановлений "будівельний збір з прогресивною податковою ставкою" - від 0% до 10% від проектної вартості будівництва.
У ст. 268 Податкового кодексу (розділ про місцеві податки і збори) планується прописати, що замовники будівництва будуть щоквартально сплачувати до місцевого бюджету цей збір у випадку, якщо будівлю, що будується ними, буде здано в експлуатацію на 6 місяців пізніше дати, передбаченої проектно-кошторисною документацією. В цьому випадку ставка складе 1% і буде стягуватися, поки термін затримки не перевищить два роки - за кожні наступні два роки ставка буде збільшуватися на 1 відсотковий пункт, аж до 10%.
Певну пільгу отримають діючі довгобуди, які не будуть завершені на 1 січня 2014 року. Для них початкова ставка збору становитиме мінімальний 1% незалежно від терміну затримки будівництва, однак згодом цей збір буде зростати на загальних підставах. Нульова ставка буде застосовуватися до будівель, які добудували із затримкою всього декілька місяців. Збір не стосуватиметься будинків, що будуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також індивідуальних (дачних) житлових будинків.
У пояснювальній записці до проекту закону наголошується, що прогресивна ставка будівельного збору змусить замовників будівництва "більш виважено планувати свою інвестиційну та організаційну стратегію, щоб вибудовувати процес будівельного виробництва з жорстким дотриманням проектних термінів". Це, за оцінками чиновників Мінрегіонбуду, призведе до того, що на ринку залишаться тільки компанії, "здатні в повному обсязі виконати зобов'язання щодо будівництва", що "сприяє реалізації законних прав громадян на житло". Слід зазначити, що гроші, отримані у вигляді будівельного збору, будуть надходити до місцевих бюджетів без цільового призначення.
За словами учасників ринку, такі штрафні санкції не тільки не допоможуть вирішити проблему довгобудів - відсутність коштів, а й, навпаки, будуть стимулювати місцеві органи влади перешкоджати роботі будівельних компаній з метою отримати більше грошей. "Така ідея - це тупик. Далеко не завжди в затягуванні будівництва винен забудовник. З появою ж такого збору зростають корупційні ризики - чиновникам стане вигідний зрив термінів будівництва, чому можна сприяти, наприклад, не підвівши в обіцяний термін комунікації до споруджуваного об'єкта", - заявив голова ради директорів Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.
З такою оцінкою погоджується генеральний директор девелоперсько-будівельної компанії ТММ Микола Толмачов: "Замість допомоги компанії, що потрапила в складну ситуацію і вже зазнає збитків, пропонується просто добити її. При цьому всі розуміють, що така суворість законодавства, як завжди, буде компенсуватися необов'язковістю його виконання". Натомість в Конфедерації будівельників України пропонують альтернативні шляхи вирішення проблеми. "Необхідно створити реєстр споруджуваних квартир, що захистить від подвійного продажу одних і тих же квартир. Крім того, ввести обов'язкове страхування споруджуваних будинків. Це ненабагато - всього на 0,3-0,5% - збільшить вартість житла, проте захистить інвесторів", - впевнений Парцхаладзе.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас