Кишеню ширше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кишеню ширше

723
Минулого тижня Нацбанк відрапортував: за підсумками I кварталу 2012 р. банківська система отримала прибуток у розмірі 1,7 млрд грн. Для порівняння: аналогічний період 2011 р. банки завершили зі збитками в 200 млн грн. Варто зазначити, що квартальний прибуток банківський сектор отримав вперше з 2008 р. У посткризові роки траплялися окремі прибуткові періоди, проте в останній місяць кварталу банки, як правило, формували додаткові резерви під проблемні кредити і за результатами звітної чверті йшли в "мінус".
Варто зазначити, що передумови отримання нинішнього квартального прибутку сформувалися ще в січні-лютому, коли заробіток системи склав 1,2 млрд грн. Втім, до останнього існував ризик, що необхідність формування резервів у березні нівелює досягнутий на початку року позитивний фінансовий результат.
Нинішній прибуток утворився завдяки збільшенню доходів банків на тлі зниження витрат. Так, в I кварталі 2012 р. доходи банків зросли на 2,7% - до 35,2 млрд грн., тоді як витрати скоротилися на 2,9% - до 33,5 млрд грн. Основним драйвером приросту банківських доходів виступила їх комісійна складова. У I кварталі на комісійних банки заробили 4,7 млрд грн., що на 20% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Водночас основна складова заробітку банків - відсоткові доходи - досягла 28 млрд грн., що трохи менше від торішнього показника. Таким чином, у січні-березні поточного року був приріст частки комісійних доходів банків. БІЗНЕС уже відзначав цю тенденцію раніше. Зокрема, неодноразово повідомляв про те, що банки активно підвищують тарифи на обслуговування як фізичних, так і юридичних осіб, а також вводять нові платежі для нарощення комісійного доходу.
Що стосується витрат, то за I квартал 2012 р. витрати з необхідністю формування резервів склали 5,3 млрд грн., або менше 16% сукупних витрат. Водночас за аналогічний період 2011 р. витрати на резервування досягали 7,2 млрд грн., або майже 21% загальних витрат. Водночас інші статті банківських витрат у січні-березні збільшилися. Так, більш ніж на 8% - до 15,6 млрд грн. - зросли відсоткові виплати за зобов'язаннями банків.
Це пов'язано насамперед з виплатами відсоткових нарахувань за депозитами населення. По-перше, обсяг самого депозитного портфеля за останній рік значно збільшився, по-друге, підвищилися ставки за вкладами. Крім усього іншого, в I кварталі зафіксовано зростання витрат на утримання банків. Зокрема, на 17% - до 8,7 млрд грн. - були роздуті адміністративні витрати банківської системи. Сюди входять зарплата персоналу, оплата оренди та інші накладні витрати на підтримку поточної діяльності.
Нагадаємо: за 2009-2011 рр. банківський сектор задекларував збитки майже на 60 млрд грн. Найбільших втрат наростаючим підсумком за три роки зазнали такі фінустанови: "Родовід-Банк" (9,8 млрд грн.), УкрСиббанк і Укргазбанк (по 8 млрд грн.), Банк "Форум" і Сведбанк (по 4,8 млрд грн.), а також Промінвестбанк (3,5 млрд грн.). Більшість збиткових банків уже вийшли в прибуток за підсумками I кварталу і розраховують зберегти таку динаміку до кінця року.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас