Нести стає легше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нести стає легше

Кредит&Депозит
2026
Банки активно розчищають портфелі від проблемних кредитів і продали колекторам борги на суму понад 16 млрд грн. Для такої роботи банкіри стали залучати не тільки колекторів, а й створювати свої факторингові компанії, що знизило ціни на проблемні борги. Незабаром на цей ринок вийдуть компанії з управління активами, що підсилить конкуренцію і спростить для банків процедуру списання позик.
Скорочення проблемної заборгованості банків відбувається нелінійним шляхом. В минулому році негативно класифіковані борги знизилися на 5,56 млрд грн, але тільки за два місяці цього року вони знову зросли на 2,42 млрд грн - до 81,71 млрд грн. Таку тенденцію банкіри пояснюють "коригуванням річної звітності", при якій деякі установи намагаються показати прибутковість на догоду акціонерам. Після здачі річного балансу безповоротні позики, які нібито були реструктуризовані, знову починають реально враховувати.
Однак тенденція на зменшення частки проблемних кредитів продовжиться, запевняють фінансисти. Основна частина прострочення пішла завдяки продажу портфелів колекторським компаніям і пов'язаним з банками факторинговим фірмам. Очищення банківських балансів посилило конкуренцію на колекторському ринку. "Загальна пропозиція від банків в 2011 році склала від 9 до 14 млрд грн. Інформація про обсяги портфелів, куплених колекторськими компаніями, як правило, не підлягає афішуванню. Тому реальні обсяги всіх покупок в 2011 році складно оцінювати об'єктивно", - відзначає президент Асоціації учасників колекторського бізнесу України Олександр Ільчук. За оцінками директора компанії "Укрборг" Олега Базалійського, загальний обсяг проданих боргів в 2011 році досягає 16 млрд грн, а більшу частину цієї суми забезпечила реалізація портфелів трьох великих банків: УкрСиббанку, Правекс-банку та Альфа-банку.
Більше гравців, нижча ціна
Ринок колекторських послуг з моменту кризи виріс і за обсягами, і за кількістю гравців. Розуміючи, що банкам буде непросто впоратися з мільярдами проблемних боргів, колекторські компанії активно почали боротися за банківські позики і в столиці, і в обласних центрах. "Ринок колекторських послуг стає все більш привабливим для нових операторів. Якщо кілька років тому на ринку працювало всього 5-7 великих компаній, то зараз від 70 до 200 колекторських агентств в тій чи іншій мірі зайняті в цьому бізнесі. Однак на слуху все ті ж 7-10 великих компаній, що контролюють 80-90% ринку колекторських послуг", - говорить генеральний директор CCG в Україні Гжегож Копаніаж. Генеральний директор групи компаній "ПрімоКоллект" Ева Закович додає, що більше 92% ринку належить лише семи великим гравцям - компаніям "ПрімоКоллект", "Укрфінанси", CCG, CredEx, "Вердикт", EADR, EOS.
Поява на ринку нових гравців, ціновий демпінг і поступове зменшення пропозиції портфелів кредитів призводить до здешевлення вартості послуг колекторів, а значить, доходи компаній неухильно знижуються. Ціновий демпінг насамперед відбився на портфелях, переданих на комісію. "Конкуренція посилилася багаторазово. Одночасно ринок звузився через природне старіння "докризового" портфеля. Ставки комісій знизилися в півтора рази. Якщо раніше за збір пізніх боргів (більше року прострочення. - "Фінанси") колектор заробляв в середньому 20%, то зараз - не більше 15%", - відзначає директор компанії "ЕОС Україна" Олексій Тесленко. З продажем боргів аналогічна ситуація. "Особливо напружена конкуренція була по невеликих портфелях. Компанії-покупці боролися за кожен портфель не стільки заради прибутку, скільки заради здобуття досвіду роботи з купленими боргами. Торік нормальною ціною за пізній портфель було 15%, або навіть 20%. Зараз ми знову повертаємося на рівень 5-10%, що в цілому є реальною ціною на ці борги", - зазначив пан Тесленко.
На шляху до застави
Як і в 2009-2010 роках, основні позики, з якими зараз працюють колектори, - беззаставні кредити, тобто кредити готівкою, товарні та карткові кредити. "Сьогодні обсяг, з яким ми працюємо, становить близько $700 тис. із заборгованістю більш ніж на 2 млрд грн. Максимальну частину становлять кредити на придбання товарів і кредити готівкою, а найменша частка припадає на автокредити та іпотеку", - розповіла Ева Закович. Початок найперспективнішої частини роботи колекторів - купівля портфелів, забезпечених заставою, - відбувся минулого року. Восени УкрСиббанк продав портфель забезпечених іпотекою валютних позик обсягом близько $1 млрд Дельта Банку та компанії "Вердикт". В УкрСиббанку не коментують операцію, але за минулий рік портфель позик установи фізособам у валюті скоротився майже вдвічі - на 10,9 млрд грн.
У 2012 році колектори також очікують від кредитних установ пропозиції саме заставних портфелів. "Продаж і аутсорсинг заставних кредитів зустрічаються рідше, оскільки банки воліють стягувати ці борги самостійно. Однак тенденція почала змінюватися, коли деякі банки зіткнулися з обмеженими внутрішніми ресурсами коллекшн-департаменту і труднощами в дотриманні термінів подачі позовних заяв", - говорить Олег Базалійський.
Незважаючи на велику кількість пропозицій з боку колекторних компаній взяти на себе повернення проблемних боргів, багато банків розвивають внутрішній коллекшн. Про відсутність відносин із зовнішніми колекторами "Фінанси" заявили в ПУМБ, Ерсте Банку, ОТП Банку і ВТБ Банку. Основні причини, через які кредитні установи не бажають віддавати свої борги в чужі руки, - це впевненість в тому, що власна служба впорається з поставленими завданнями ефективніше. "Для банку зараз очевидно, що результати діяльності in-house collection вищі, ніж залученого ззовні. Це пояснюється тим, що в кредитній установі краще розуміють своїх клієнтів і можуть запропонувати їм більше рішень, можливостей та інструментів для виходу з проблемної ситуації. У співвідношенні ціна-якість внутрішній коллекшн в ПУМБ більш ефективний і менш витратний", - упевнений перший заступник голови правління ПУМБ Сергій Черненко.
І все ж більшість найбільших і великих банків в тій чи іншій формі співпрацюють з колекторами. "Банк працює з колекторськими компаніями в частині беззаставних кредитів, у нас великі плани щодо розвитку співпраці з колекторами в цьому році", - зазначив начальник департаменту з роботи з простроченою заборгованістю УкрСиббанку Єгор Кононенко.
Ера продажів
"Існує два основні види співпраці з колекторськими компаніями: перший - продаж проблемного портфеля, другий - тимчасова передача проблемних кредитів в роботу колекторським компаніям", - пояснює начальник управління коллекшн Платинум Банку Роман Самойлик. В операціях з продажу проблемного портфеля гравці бачать більше переваг. "Цей варіант найбільш вигідний для банку, оскільки він списує безнадійні кредитні зобов'язання в найкоротші терміни і з найменшими збитками", - вважає керуючий партнер ЮФ LCF Law Group Ганна Огренчук.
Банк може продавати портфель колекторам шляхом укладання договору уступки права вимоги. В цьому випадку кредитна установа передає (переуступає) право вимоги до боржників, що виникає з кредитних договорів та договорів застави, новому кредитору. При цьому позичальник повинен бути письмово повідомлений про те, що відбулася заміна кредитора. Але більшість продажів проблемних кредитів колекторським компаніям відбувається за договором факторингу. В цьому випадку одна сторона (фактор) передає або зобов'язується передати кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату, а клієнт переуступає фактору право грошових вимог до третіх осіб. Винагорода фактора може бути виражена у вигляді окремої комісії (на практиці незначної) або дисконту.
Банки продають свої портфелі не лише колекторам. Сьогодні кредитні установи стали активніше створювати окремі афілійовані факторингові компанії, яким продають портфелі з проблемною заборгованістю. "Переваги від продажу "своїм" компаніям для банку очевидні. Крім очищення власного балансу від проблемних активів, в результаті чого підвищуються фінансові показники, банк контролює оцінку портфеля, що істотно спрощує і скорочує процедуру купівлі-продажу проблемної заборгованості. Крім того, таким чином кредитна установа зберігає свою ділову репутацію, уникаючи ризику співпраці з недобросовісними колекторами, що застосовують "не зовсім законні" методи стягнення заборгованості", - вважає юрист ЮФ "Лексфор" Тетяна Харебава.
Вдалим прикладом такої схеми позбавлення від проблемної заборгованості юристи називають ОТП Банк, який створив компанію "ОТП Факторинг". "Механізм дії такої схеми дуже простий і зрозумілий. Наприклад, якщо сума безнадійних кредитів складає 50 млн грн при резерві 50% від вказаної суми, то в такому випадку банк продає проблемні кредити своїй факторинговій фірмі за 25 млн грн. Таким чином банк очищає свої рахунки від безнадійних кредитів за максимально короткі строки при мінімальних збитках", - відзначає Ганна Огренчук. Зі сторонніми колекторами здійснити операцію і складніше, і довше, ніж з власною компанією. "Основна складність полягає в узгодженні комерційних умов - наповнення кредитного портфеля, його якості, а також ціни", - пояснює партнер ЮК "КПД Консалтинг" Микола Доленко. За його словами, додатковим фактором, що впливає на часові рамки угоди, є підготовка банком для передачі колектору повного пакета документів, що підтверджують право вимоги по кожному позичальнику. Чим більша кількість боржників в портфелі, що продається, тим більше часу необхідно банку. Тому угода банку з колекторською компанією може зайняти від 3 до 9 місяців, а то й більше.
Проблеми стиснення
Всі учасники ринку впевнені - банки будуть прагнути позбутися накопиченої проблемної заборгованості за допомогою продажів портфелів колекторам. У підсумку в 2012 році відбудеться зростання обсягів прострочених боргів, виставлених на продаж. "Однозначно ринок буде зростати - очікується продаж роздрібних портфелів європейських банків. Крім беззаставних кредитів, банки "дозріли" до продажу заставних позик, а це зовсім інші суми", - відзначає начальник відділу продажів компанії CredEx Валерій Сорочинський. Можливо, в 2012 році знизяться обсяги продажів беззаставних позик. "У 2012 році ми очікуємо зниження ринку незабезпечених кредитів. Це пов'язано з відсутністю на ринку нових інвесторів", - говорить Ева Закович. На її думку, обсяг продажів банками таких позик досягне 18 млрд грн. В цілому ж обсяг проблемних боргів, з якими колектори будуть працювати на аутсорсингу, в 2012 році навряд чи перевищить $500 млн. Ринок буде розвиватися повільніше, насамперед через зниження активності кредитування в посткризові роки. "Частка проблемної заборгованості фізичних осіб в загальних кредитних портфелях банків має тенденцію до зниження і, за прогнозами, цього року зменшиться в середньому на 5%", - говорить Гжегож Копаніаж. Як і в 2011 році, деякі гравці зволіють займатися простроченою заборгованістю самостійно. Ті ж, хто стане співпрацювати із зовнішніми збирачами боргів, будуть пред'являти все більш жорсткі вимоги до якості їхньої роботи.
Конкуренцію колекторам і факторинговим компаніям незабаром можуть скласти і компанії з управління активами (КУА), які вирішать купувати у банків прострочення підприємств. Перевага передачі боргів КУА в тому, що такі операції не обкладаються податками, банк перестає нараховувати відсотки на непрацюючий кредит і розформовувати резерви. "На відміну від колекторів, зосереджених на роботі з роздрібними кредитами і витребуванням заборгованості, КУА націлені на діяльність, спрямовану на ефективне управління реальним об'єктом (наприклад, заводом) та підвищення його вартості, - зазначила прес-секретар Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Юлія Жулій. - КУА можуть більш ефективно впоратися зі стресовим активом банку, ніж орієнтований на операційну діяльність банк. Особливо результативними можуть бути КУА, які належать інвестбанкам, що спеціалізуються на операціях злиття/поглинання, оцінки бізнесу, виявленні шляхів санації та досвіду передпродажної підготовки підприємств". НКЦПФР вже погодила методологію такого процесу, але про реальні угоди учасники ринку поки не чули.
Наталія Богута
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас