Зростання ВВП Китаю в I кварталі сповільнилося до 8,1% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання ВВП Китаю в I кварталі сповільнилося до 8,1%

Казна та Політика
122
ВВП Китаю в I кварталі 2012 р. зріс на 8,1% в річному численні. Про це повідомило сьогодні Державне бюро статистики КНР. Офіційна оцінка економічного зростання в січні-березні ц.р. виявилася гіршою від очікувань аналітиків, які прогнозували сповільнення китайської економіки до 8,3%. У звіті йдеться про нестабільну економічну ситуацію в світі та внутрішньоекономічні виклики, які негативно позначилися на зростанні ВВП. Зростання економіки характеризується як "стабільне" і "порівняно високе".
ВВП Китаю в I кварталі 2012р. відносно попереднього кварталу знизився на 1,8%, йдеться в матеріалах національного статистичного бюро.
Напередодні Світовий банк скоротив свій прогноз зростання китайської економіки в 2012р. до 8,2% з колишніх 8,4%. Очікування "м'якої посадки" економіки КНР пов'язані з борговими проблемами та рецесією в Європі, яка є основним торговельним партнером КНР.
На початку березня прем'єр-міністр Китаю Вень Цзябао скоротив орієнтир зростання для країни з 8%, які довгий час були орієнтиром річного зростання економіки, до 7,5% в 2012 р. Інвестори, які чекали, що фокус політики держави зміститься на відновлення балансу економіки і зниження цінового тиску, передбачали цей крок.
Основним пріоритетом прем'єр назвав "розширення споживчого попиту".
Зазначимо, якщо темпи зростання опустяться до рівня 7,5%, це буде мінімальний показник з 1990 р. У реальності орієнтир працює швидше як бар'єр, через який треба перейти: 8 -% орієнтир, що встановлювався в попередні 8 років, кожен раз з легкістю долався.
"В останні роки орієнтир ВВП, очевидно, скоріше був мінімальним прийнятним значенням, ніж "стелею", тож я думаю, більш імовірно, що уряд в глибині душі розраховує на зростання трохи вище 8%. Здається вкрай малоймовірним, що нас очікує значний прогрес в сфері структурних реформ, з огляду на передачу влади. Зниження показників зростання просто відображає реальність - зростання сповільниться, тому що решта світу буде слабшати", - вважає Пол Кейв з Macquarie Bank.
Раніше протягом 30 років економіка Китаю зростала на 10% на рік. ВВП Китаю за підсумками 2011 р. зріс на 9,2% в порівнянні з попереднім роком і склав 47,2 трлн юанів (7,5 трлн дол.) За підсумками IV кварталу 2011 р. порівняно з аналогічним періодом попереднього року ВВП Китаю зріс на 8,9%. При цьому відзначається сповільнення зростання, бо в III кварталі 2011 р. воно склало 9,1% в річному обчисленні, у II кварталі - 9,5%, а в I кварталі - 9,7%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас